Memlekette bir zırıltıdır, aldı başını gidiyor…

Neymiş efendim, Türkiye’nin eğitim sistemi Afrika ülkelerinin bile gerisine düşmüş. Hatta o kadar gerilemişiz ki 2003’te aldığımız sonuç bile bu günkü neticeden iyi imiş.

***

Zırlamanın Kaynağı 2016 Sonuçlarıymış

Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 2016 yılında 64 ülkeden 15 yaş altı tam 18 milyon öğrencinin katılımıyla ülkelerin başarıları ölçüldü. Yapılan sınav sonucunda katılan öğrencilerin yaklaşık 4.5 milyonu yapılan sınavda başarısız oldu. Değerlendirmeye alınan 64 ülkenin 34'ü OECD ülkelerindendi.

Yapılan sıralama sonucunda Türkiye Matematik alanında 64 ülkenin sadece 18'ini geride bırakarak 45. sırada yer alırken, Matematik alanında en başarılı ülkeler asya kıtasından çıktı. Birinciliği Hong Kong, Shangai, Singapur ve Kore paylaştı. Okuma alanında yine Hong Kong, Shangai ve Kore ilk sıraya birlikte yerleşirken, bilim alanında da Asya ülkeleri birinciliği kaptırmadı. Bilim alanında Shangai, Estonya ve Hong Kong ilk üç sıraya yerleşirken, sıralamaların tamamında başarı gösteren Shangai ve Hong Kong gibi ülkelerin başarıları göz kamaştırdı.

Yapılan sıralamanın sonunda Almanya, Meksika, İtalya, Rusya ve Tunus’un yanı sıra Türkiye'nin de 2003 yılından bu yana başarısız öğrenci sayısını en çok azaltabilen öğrenciler oldukları açıklanırken bu başarı doğru eğitim politikası belirlenmesine bağlandı. 

Türkiye'nin sırası yükseldi mi?

PİSA 2016 sonuçlarına göre Türkiye 2012 yılının sıralamasına göre Matematik alanında bir sıra gerileyerek 44.'lükten 45.'liğe geriledi. Okuma alanında 2012 yılına göre 5 sıra ilerleyen Türkiye 42.'likten 37.'liğe yükseldi. Fen bilimleri alanında ise Türkiye en iyi gelişmeyi göstererek 43. sıradan 41. sıraya çıktı. Genel sıralamada ise 2012 yılı sıralamalarına göre bir değişiklik olmadı ve yine 45. sırada yer bulduk.

2016 PİSA sıralamasında son üç sırayı ise Endonezya, Peru ve Kolombiya aldı. Türkiye daha önce İsrail, Yunanistan ve Rusya'nın gerisinde iken, bu yılda bu ülkelerin gerisinde kaldı. Komşumuz Yunanistan 42. sıraya yerleşirken, ABD 35. Rusya ise 31. olarak PİSA sıralamasına girdi.

Bu sonuçların ardından fikir alışverişinde bulunan akademisyenler bu başarısızlığın sebebinin zekâ seviyesi olmadığını, eğitim sistemi ve yöntemleri olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı ise özellikle matematik müfredatında yeniliğe giderek, görselleştirme yöntemini deneyerek ülke başarısını artırmayı planlıyor. Matematik alanında 2016 PİSA ilk 10 sıralamasına Avrupa kıtasından sadece iki ülke girebildi. Finlandiya 8. olurken, İsviçre 9. sırada yer aldı. Diğer ülkelerin hepsinin Asya kıtasından olması dikkat çekti.

 

Bırak PİSA’yı, Milli Ruha Bak

Konu, muhtelif ortamlarda hararetli tartışmaların ana mevzuu. Size, çok beğendiğim bir yorumu arz ediyorum. Şahsen tanıdığım bir lise müdürümüz diyor ki:

Eğitimin esas amacı insan yetiştirmektir. Bir süreçtir ve sürecin sonunda hiçbir ülkede tüm öğrenciler bilim adamı olmuyorlar. Tıpkı en gelişmiş batı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de esas manzara budur. Bu açıdan bakarsak batı eğitim sistemi ile ciddi bir farkımız yoktur. Pisa'ya takılarak bizler esas olanı kaçırıyoruz sanki. Milli ve manevi duyguları hassas bir nesil yetiştirdiğimizde görevimizi layıkı ile yapmış oluruz. Bu anlamda Ömer Dinçer Bey ile başlayan eğitim süreci olumludur. Özellikle İmam Hatip Ortaokullarının açılması, diğer ortaokul ve liselerde milli ve manevi eğilimleri olan idarecilerin yoğunlaşması, İslam kültür ve medeniyetinin yetersiz de olsa tüm okullarda hayat bulması çok olumlu gelişmelerdir. 
Özellikle imam hatip liselerini hazmedemeyenler imam hatip lise ve ortaokullarının yoğunlaşmasından duyduğu endişeyi böyle Pisa misa diyerek ifade ediyorlar. Yıllardır ilk defa Eğitim millileşti ve giderek daha iyi olacaktır. 15 Temmuz bu eğitim sisteminin meyvesidir. Şehit ve gazilerin yaş ortalamasına bakarsak gidişatın her geçen gün daha iyi olduğunu görürüz. Rahat olun, böylesi pis A'lara takılmayın.

Ben bu yorumu okuyunca dostuma “Ağzına sağlık Koçum” dedim, siz de öyle düşünmüyor musunuz?

Nedir bu Pisa, muhabbetleri böyle?

PİSA, kendi insanını ezik göstermeye yarayan bir tür aşağılık kompleksidir.

PİSA’ya haddinden fazla itibar göstermek müstemleke ruhunu bu ülke insanına benimsetmeye çalışmaktır.

PİSA neticelerine bakıp ta eğitim sistemimiz hakkında figan etmek FETÖ ihanet çetesine eğitim sahasında yeniden alan açma çalışmasıdır.

 

PİSA Karnemiz

Yrd.Doç.Dr. Faruk Levent’in  tespitlerine göre geçmiş yıllarda PİSA’da aldığımız neticeler şöyleymiş: PISA 2003 sonuçlarına göre öğrencilerimiz matematik okur-yazarlığında 423, fen bilimleri okuryazarlığında 434, okuma becerisi alanında ise 441 ortalama puan alarak otuz OECD ülkesi arasında yirmi dokuzuncu sırada yer almıştır. Üç yıl sonra 2006 yılında yapılan PISA çalışmasında ise gerek fen bilimleri okur-yazarlığı gerekse matematik okur-yazarlığı alanlarında 424 ortalama puan alan ülkemizin sıralamadaki yeri bir önceki çalışmaya göre değişmemiştir. Yani 2003 ve 2006 sonuçlarının her ikisinde de Türk öğrencileri her üç konu alanında da OECD ülkelerini içeren genel sıralamada Meksika’nın üstünde sondan ikinci sırada yer almıştır.  

2009 Sonuçları

2009 yılında değerlendirmeye alınan 65 ülkeye bakıldığında, 2003 yılına göre Türkiye’nin genel sıralama ile ortalama okuma yeterliliğinde, matematik ve fen bilimleri puanlarında bir artış görülmektedir. Ülkemiz, fen bilimleri ve matematik alanlarında 43. sırada, okuma yeterliliğinde ise 41. sıradadır. Bu ilerlemenin temelinde, 2005-2009 yılları arasında kademeli olarak değiştirilen öğretim programlarının etkili olduğu söylenebilir.

Türkiye, 2003 yılında fen bilimleri ve matematik alanında benzer ortalamalara sahip olduğu Uruguay ve Sırbistan’ı 2009 yılında geride bırakmış. Okuma yeterliliğine ilişkin değerlendirmede ise Rusya’nın önüne geçerek 33.’lükten 32.’liğe yükselmiştir. Eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımının etkin hâle getirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları da başarıyı artırmaya yönelik çalışmalar arasında sayılabilir.

Muhalefete Manivela Lazımdı

İç veya dış kaynaklı her türlü olumsuz gelişmeyi mevcut iktidarı zayıflatmak amacıyla araçsallaştıran muhalefet anlayışı PİSA gibi dışarda itibar gören bir fırsatı kaçıramazdı/kaçırmadı da. Şimdi fırsatı ganimete dönüştürme çabalarına şahit oluyoruz bu günlerde.

Ruhunu Batı’ya kiralamış sözde aydın müsveddelerinin eğitim sisteminden girerek “milli” olan her şeye ve hükümet icraatlarına yönelik hakaretlerini dinlemek akıllara ziyan. Adamlara bakılırsa bu sonuçlar başımıza gelebilecek en kötü ihtimallerden daha berbat.

Vaveylalara pabuç bırakmayın. PİSA, hiçbir şey değildir. Milli ruh her şeydir.