14 yılda MEB, 6 bakanla tanıştı. Her Bakan, kendince birtakım projeleri hayata geçirmeye çalıştı. Ancak Bakanlar değiştikçe bazı projeler ya rafa kaldırıldı ya da önemini yitirdi. Yönetici Atama, aday öğretmenlik, Anadolu Liseleri, öğretmen yeterliliği, ilkokul ve orta öğretim kurumları yönetmelikleri vb üzerinde en çok oynanan ve bir türlü istikrar sağlanamayan konular arasında yer aldı.
Her yönetici, kurumunda kalıcı işler, yenilikler yapmak ister. Bu, son derece doğaldır. Ancak hayata geçireceğiniz bir projeyi enine boyuna düşünmeden, artılarını, eksilerini iyice hesap etmeden uygulamaya kalkarsanız başarı sağlayamazsınız. Başarı bir yana bazen krize, kaosa neden olursunuz.
Yabancı dil öğretimi meselesi de bu ülkenin hep yumuşak karnı oldu. Çeşitli projeler geliştirildi ancak hiçbirinden de istenen netice alınamadı. Bir dönem Anadolu liselerimizde hazırlık sınıfı uygulaması vardı, kısmen başarı sağlandı. Ancak o projeden de kısa zamanda vazgeçildi. Günümüzde bazı proje okullarında hazırlık sınıfları devam ediyor.
Geldiğimiz noktada ülkenin en zeki yüzde beşlik dilimine giren öğrencilere uygulanan ve kısmen başarı sağlanan hazırlık sınıfı uygulamasını bütün öğrencilere yaymayı büyük bir atılım gibi lanse ediyoruz. Bazıları da zannediyor ki memleketin bütün çocukları yabancı dili bülbül gibi konuşacak. Yazık, hem de çok yazık. 12 yıl eğitim verip de okuma yazmayı hakkıyla öğretemediğimiz, dört işlemi kavratamadığımız önemli bir kitleden bu devleti yönetenlerin haberi yok mu acaba? Yine bırakın bölgeler arasını semtler hatta okullar arasında bile eğitimde kalite farkı olduğundan haberdar değil miyiz? Bir hazırlık sınıfı açıvermekle mesele hallolur mu?
Sendikamız, yabancı dil öğretimi meselesini masaya yatırdı ve 5.sınıfın yabancı dil dersi ağırlıklı hale getirilmesinin zorlukları, riskleri ve alternatifleri analiz çalışmasını kamuoyuna sundu. Mesele, hakikaten enine boyuna ele alınmış ve çözüm yolları ortaya konulmuş. Bu kapsamlı çalışma dolayısıyla Genel Merkezimizi kutluyoruz.
Eğer MEB, yeni bir başarısızlık hikâyesi yaşamak istemiyorsa sendikamızın çalışmasını ve önerilerini mutlaka dikkate almalıdır. Hükümet / MEB, 5. Sınıfın hazırlık sınıfı yapılması durumunda elinde atama bekleyen yabancı dil öğretmenleri dahil yabancı dil öğretmeni ihtiyacını karşılayamaz durumda iken bir de diğer branş öğretmenlerini norm fazlası yapacak ve kaosa davetiye çıkaracak sözde projelerle gündemi meşgul etmekten vazgeçmelidir.
Erol ERMİŞ
Eğitim Bir Sen İstanbul
3 Nolu Şube Başkanı