Öğrenciyi tanıma; ailesinin sosyo-ekonomik durumu, aile içi ilişkileri, bedensel, devinişsel, bilişsel, duyuşsa, dilsel, toplumsal gelişimi ve sağlığı benliğini tanımayı içermektedir.
Daha özel anlamda, öğrencinin ailesinin sosyo ekonomik durumu belirleyici role sahiptir. Ülkemizde işsiz sayısı yoğun ve beslenme koşullarının yetersizliği, velilerin eğitim durumunun yeterli olmadığı bilinen bir gerçektir. Bu durumda öğrencinin akademik başarısını olumsuz etkilemektedir.
Diğer taraftan, öğrencilerin ekonomik durumunun iyi olmaması onların okullara ve sınıf içi etkinliklere yabancılaşmasına neden oluyor.
Yine, aile içi ilişkiler öğrencinin başarısında önem arz etmektedir. Ancak, aile içi şiddetin ülkemizde azımsanmayacak oranda olduğu biliniyor. Bu durum da öğrencinin başarısını olumsuz etkiliyor. Yine böyle bir süreç öğrencilerin okula sınıf içi etkinliklere yabancılaşmasına neden oluyor.
Diğer taraftan , öğrencilerin yeteneklerinin tanınması gerekmektedir. Böylece öğrenciler yetenekleri doğrultusunda yönlendirilebilir. Ancak okullarımızda bu anlayışa yönelik çabaların yetersiz olduğunu görüyoruz. Bunun başlıca nedenleri arasında sınıfların kalabalık olması ve rehberlik hizmetlerinin yetersiz olması gösterilebilir.
Kuşkusuz, öğretmenin velilerin eğitim durumu, öğrencinin sosyo ekonomik durumu ve aile içi iletişim yapısından kaynaklanan sorunları vb. çözüme kavuşturması mümkün değil. Ancak öğretmenin öğrenciye ait bu koşullarının bilinmesi, onların var olan koşulları ile değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır.