Millî Eğitim Bakanlığı "Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği” taslağını hazırlayarak, paydaşların görüşleri alınmak üzere Bakanlığın veri toplama modülünde yayımladı.
MEBBİS üzerinden öğretmenler ve okul yöneticileri yönetmelik taslağı hakkında görüş bildirebilecekler, teklif ve önerilerini 15.02.2018 tarihine kadar sunabilecekler.
Gelelim taslağın içeriğine, taslak neler getiriyor?
Yönetmelik taslağına göre, yönetici görevlendirmeleri; "Tanımlar” kısmında "ilk defa görevlendirme” ve "yeniden görevlendirme” şeklinde tanımlanmıştır. İlk defa görevlendirme; Müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına ilk defa görevlendirilecekler ile daha önce yöneticilik görevinde bulunup halen öğretmen olarak görev yapanlardan yöneticiliğe görevlendirilecekleri, Yeniden görevlendirme ise; bulundukları eğitim kurumunda dört ya da sekiz yılını dolduran yöneticilerin aynı ya da farklı eğitim kurumlarına görevlendirilmelerini kapsamaktadır.
"Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar” başlıklı 7.maddenin 1.fıkrasının (c) bendi; "Adaylık dahil en az iki yıl öğretmen olarak görev yapmış olmak.” şeklinde taslak haline getirilmiş, buradaki 4 yıllık süre 2 yıl olarak değiştirilmiştir.
Yönetici görevlendirmede izlenecek yöntem ise; Müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına ilk defa görevlendirme yazılı sınav ve sözlü sınav sonucuna göre; müdürlüğe yeniden görevlendirmede ise; Ek-1'de yer alan Formun (A ve B) bölümleri üzerinden yapılacak değerlendirme göz önünde bulundurularak; müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına yeniden görevlendirme ise Ek-1'de yer alan Formun (A) Bölümü üzerinden yapılacak değerlendirmeye göre yapılacaktır.
Ek-1 formunda yer alan (A) bölümünde; eğitim alanında yapılan çalışmalar, ödüller, cezalar, hizmetler yer almakta, (B) bölümünde ise, "Eğitim ve Öğretime İlişkin Değerlendirme”, "Rehberlik ve Özel Eğitime İlişkin Değerlendirme”, "Bilimsel, Kültürel, Sanatsal ve Sportif Faaliyetler ile Projelere İlişkin Değerlendirme”, "Eğitim Kurumunun İdari İşlerine İlişkin Dğerlendirme” başlıkları altında aynı eğitim kurumunda 4 ya da 8 yılını dolduran yöneticinin yaptığı çalışmalar değerlendirmektedir.
Yönetmelik taslağında yazılı sınav; yazılı sınav duyurusunun son günü itibarıyla 5, 6 ve 7.maddelerde belirtilen şartları taşıyanlar arasından müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilecekleri belirlemek amacıyla test usulü ile yapılacaktır. Bu sınavda 100 puan üzerinden 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacaktır. Sözlü sınav ise; Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı yazılı sınavı sonucunda oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, eğitim kurumlarının boş bulunan yönetici sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacaktır. Ek-2'de yer alan Form üzerinden sözlü sınav komisyonunca 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek, Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacaktır.
Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılığına ilk defa görevlendirilmek üzere başvuruda bulunan adayların görevlendirmeye esas puanları; yazılı puanı ile sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak belirlenecektir.
Hazırlanan yönetmelik taslağı ile ilgili kanaatlerime gelince;
1-Genel olarak olumlu buluyorum,
2-İlk defa görevlendirilecekler için yazılı sınavın getirilmesini yerinde bir uygulama olarak değerlendiriyorum,
3-Aynı eğitim kurumunda 4 ya da 8 yılını dolduran yöneticilerin Ek-1 formunda belirlenen objektif kriterler ile değerlendirilmesini isabetli buluyorum,
4-İlk defa görevlendirilmek üzere başvuruda bulunan adayların görevlendirmeye esas puanları belirlenirken yazılı sınav % 70, sözlü sınav % 30 şeklinde olması daha uygun olacaktır ve mülakat sisteminin etkisi en aza indirilmiş olacaktır,
5-Sözlü sınavın konuları daha açık, objektif ve elle tutulur olması yerinde olacaktır,
6-Taslak hakkında görüş, öneri ve taleplerin mutlaka dikkate alınması yerinde ve faydalı olacaktır.
Son söz olarak, okul yöneticilerinin asıl beklentilerinin, "Okul Yöneticilerinin Feryadına Kulak Verin (!)” başlıklı yazımda dile getirmeye çalıştığım çözüm bekleyen sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi, konumlarının daha da güçlendirilmesi, sorumlulukları kadar yetkilerinin ve itibarlarının da arttırılması olduğu gerçeğini ifade etmek isterim.
Selam ve dua ile…