Başta Cumhurbaşkanı, parlamento içindeki ve dışındaki bütün siyasi partiler, bütün sendikalar, bütün sivil toplum kuruluşları, emniyet güçleri, darbe girişimine katılmayan askerler başta olmak üzere hemen hemen bütün Türkiye halkı, bizim de başından bu yana lanetlediğimiz bu alçak darbe girişimine karşı destansı bir direniş sergiledi.
Darbe sürecinden en çok etkilenen eğitim sistemi, toplumun hemen hemen tümünü ilgilendirmesi anlamında önümüzdeki günlerde de gündemde olacaktır.
Üç aylık olağanüstü hal uygulaması ilan edilmesiyle birlikte gelinen aşamada kamu idareleri tarafından uygulanan tedbirlerle bugüne kadar 35 sağlık kuruluşu, bin 43 özel öğretim kurumu bin 229 vakıf, 19 sendika ve 15 vakıf üniversitesi kapatıldı.[i]
Darbe girişiminin ardından bakanlıklar ve kamu kurumlarında on binlerce personel görevden alındı. Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nda toplam 28 bin 321 kişi görevden alındı. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin lisansını da iptal etti. Toplamda ise 49 bin 321 kişi görevden alınmış oldu.[ii]
Yetkililer tarafından bu sürecin devam edeceği yönünde açıklamalar da yapılıyor.
Kapatılan okul öncesi, ilk ve ortaöğretim okullarında 128 bin civarında, üniversitelerde on binlerce, yurtlarda binlerce öğrencinin olduğu biliniyor.
Yine darbe girişimi nedeniyle Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin (ÖABT) 20 Ağustos 2016 tarihine ertelendiği bilinmektedir.
Bu durum karşısında MEB kuşkusuz çeşitli tedbirler almayı düşünmektedir. Ancak bu noktada 2016-2017 öğretim yılının açılmasına 1 aydan biraz fazla bir süre kaldığı düşünülürse bu tedbirlerin bir an önce bir takvim eşliğinde kamuoyuna duyurulması gereklidir.
Bize göre bu sürecin en az hasarla atlatılması için ivedi olarak şu tedbirlerin alınması gereklidir;
-Kapatılan okul öncesi, ilk ve ortaöğretim okullarında öğrenimlerine devam etmekte olan her kademeden öğrencinin, kamuda muadili okullara nakillerinin yapılması için bu okullarda yeni kontenjanlar açılmalıdır. Her seviyedeki okullar mevcut yönetmeliklerine göre bu öğrencilerin naklini bir an önce gerçekleştirmelidir.
-Yükseköğrenim öğrencileri için YÖK hemen toplanarak üniversiteler bünyesinde kapatılan üniversitelerin kontenjanlarına uygun yeni kontenjanlar belirlenmeli ve 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzuna eklemelidir.
-Kapatılan yurtlardaki öğrenciler için devlet yurtlarında yeni kontenjanlar belirlenerek bu öğrencilerin nakilleri sağlanmalıdır.
-Görevden alınan ve lisansları iptal edilen öğretmenlerin yerine ÖABT sonucu 1 hafta içinde açıklanarak, bu sonuçlara göre kadrolu öğretmen ataması yapılmalıdır.
-Üniversitelerde oluşan öğretim görevlisi açıkları için pozisyonlara uygun duyurular yapılarak yönetmeliklere uygun alımlar yapılmalıdır.
Her derece ve türdeki okul ve yurtlara kısa sürede kontenjan açılması gerekli olan bina ve fiziki koşullar için el konular okul, yurt ve üniversite binaları kullanılmalı, bu binalar ilgili üniversite ve okullara bağlanarak ya da ad verilerek yeni sürece bir an önce başlanmalıdır.
Bir kez daha yapılan bu alçak darbe girişimini lanetlediğimizi ifade ederek, bu ve benzeri tedbirler en kısa sürede hayata geçirilmeli, bu süreçten etkilenecek olan her kademedeki öğrencilerimizin yüreğine bir nebze olsun su serpilmelidir.
[i]OHAL'in ilk kararnamesi yayımlandı http://www.ntv.com.tr/turkiye/ohalin-ilk-kararnamesi-yayimlandi-gozalti-suresi-30-gun,A0nxfuf_sUe3jMTcwFFZFQ Erişim Tarihi: 23.07.2016
[ii]Kamuda Görevden Alınanların Sayısı: 49 Bin 321 Kişi http://www.haberler.com/kamuda-gorevden-alinanlarin-sayisi-49-bin-321-8626256-haberi/ Erişim Tarihi: 23.07.2016