YETİM KARDEŞİM
Her şey dost ve kardeş ülke Pakistan’da 2013 yılında yaşanan büyük deprem ve ardından oluşan Tsunami felaketi ile başlamıştı. Bu acıya duyarsız kalmayan ülkemiz gerek resmi, gerekse de sivil toplum kuruluşları ile Pakistan’a koşmuş ve oradaki kardeşlerinin yaralarını sarmaya koyulmuşlardı.
Deprem sonrası fakirlik, evsizlik, açlık kısacası sefalet daha da artmış insanlar biçare vaziyette kendilerine ulaşacak yardımları alma telaşı içinde oradan buraya koşturuyorlardı.
Türkiye’den gelen gönüllüler insani yardımı en ücra köşelere ulaştırmanın gayreti ile Pakistan’ın bütün bölgelerini gezerken, bir Pazar yerinde gördükleri kalabalık dikkatlerini çeker. Zira burada farklı bir ticaret vardır.
Kalabalığın ortasında dünyalar güzeli bir kız çocuğu tüm masumiyeti ile insanlığın yüzüne tükürürken, etrafında bir taraftan onu satmaya diğer taraftan onu almaya çalışan insan müsveddeleri pazarlık halindedirler.
İlk şoku atlattıktan sonra bunu kabullenemeyen sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz bu küçük ’kız çocuğunu’ kurtarmanın yolunu arıyor ve yoğun çabalardan sonra kurtarıyorlar. Bu zalimlerin elinden, Pakistan’da bir yetimhane veya devletin kontrolü altında bir yere yerleştiririz düşüncesiyle.
Kız çocuğunu kurtarmanın vermiş olduğu sevinçle, yetimhaneler ve devlet kontrolündeki yerleşim yerlerini geziyorlar ama ne yazık ki koca ülkede bu kızcağıza güvenli bir yer bulamıyorlar. Benzer ülkeleri araştırdıklarında bu ülkelerin hepsinde korkunç bir yetim gerçeğinin olduğunu ve bunların kalacak güvenli yerlerinin olmadığı gerçeği karşılaşmaları uzun sürmüyor.
İşte böyle bir anda ortaya çıkıyor ’ Yetim Kardeş’’ projesi, Türkiye’deki çocukların bu kardeşlerini yalnız bırakmayacakları ve onlara merhamet ellerini uzatacaklarını düşünüyorlar. ‘‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi’’ olsa ne güzel olur diye fikirler atılıyor ortaya, ‘’İyilikte Yarışır Sınıflar’’ o zaman yetim kardeşleri için.
Çünkü Birleşmiş Milletler rakamlarına göre; Dünyada her gün 10 bin çocuk yetim kalmakta, her gün 6 bin çocuk mafya tarafından kaçırılmakta, 300 bin çocuk kendilerinden büyük silahlarla savaşmak zorunda bırakılmakta,
Sadece bu rakamlar bile Dünyadaki yetim gerçeğinin hangi boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor.
İşte böyle bir zamanda ve bu şartlar altında başlıyor, ‘Yetim Kardeş’ projesi, ülkemizdeki okullarda eğitim gören öğrenciler harçlıklarından biriktirdikleri küçük paralarla kimi zaman Nepal’de ki kimi zaman Sudan’da ki kardeşlerine ellerini uzatıyor, Dünyanın dört tarafındaki yetim kardeşlerine dostluklarını gösteriyor.
Yetim Kardeş projesinin başka bir güzel tarafı da sadece yetimlere Sponsor olarak kalmayıp, çevremizde tanıdığımız yetim çocuklarında bu projeye dahil ederek, onlarında başka hayırseverler tarafından himaye edilmesine vesile olunabilmesi.
Dünyadaki bu yetim gerçeğine baktığımızda, onlara yapılacak yardımların sadece şefkat ve acıma duyguları ile değil, hayatlarını kolaylaştıracak ve onların geleceğine faydalı olabilecek çalışmalarla yapılan projelerin çok daha faydalı olduğu gerçeği karşımıza çıkmaktadır.
Yetim kardeşleri için böylesine önemli bir olayda görev alan ve Dünyanın dört bir yananındaki kardeşlerine faydası olduğu düşüncesiyle hareket eden çocuklarımızın yardımlaşma ve merhamet duygularının önemli ölçüde geliştiği eğitimciler tarafından ifade edilmektedir.
Dünyanın değişik ülkelerinde bu proje kapsamında açılan yetimhanelerde yaşayan çocukların hayatlarında gözle görülür gelişmeler olmakta ve eğitim öğretime devamlılıklarını sağlama noktasında önemli mesafeler kat edilmektedir.
Bir iyilik hareketi olan ‘ İyilikte Yarışan Sınıflar’ projesi ile eğitim öğretim yılı sonunda Dünyanın değişik yerlerinde desteklenen yetim çocuklar Türkiye getirilerek buradaki kardeşleri ile zaman geçiriyor ve kardeşlik köprülerinin kurulması sağlanıyor.
Hangi yetim çocuğun yanına giderseniz gidin size sokulur ve başını uzatır, çünkü bütün yetimler başlarının okşanmasını isterler.
Daha güzel bir dünya ve yaşanılabilir bir hayat için yetimleri unutmayalım.
Yetim Gülerse Dünya GÜLER
Mahmut BALTA