‘’Norm fazlası olup re’sen atanmak’’ Bir Matematik formülü gibi görünen bu cümle yıllardır öğretmenlerin gündeminde olup bir türlü çözüme kavuşamayan meselelerden bir olarak karşımızda duruyor.
Norm kadro; bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumunda bulunması gereken yönetici ve öğretmen sayılarını ifade etmektedir.
Öğrenci sayılarının azalması, artması veya ders saatlerinin değişmesi gibi nedenlerden kaynaklı olarak her yıl okullarda çeşitli Branşlarda öğretmenler ve okul yöneticileri norm fazlası durumuna düşmektedirler.
Öğretmenlerin kendisinden kaynaklanmayan bu durum maalesef onları çok olumsuz bir şekilde etkiliyor.
Bir öğretmen norm fazlası duruma düştüğünde neler oluyor.
Öncelikle bulunduğu ilçe içerisindeki bir okulda orda yer yoksa ise Branşının olduğu il içinde bir okula tayin istiyor. Buraya kadar olan durumda kısmen mağduriyetler olsa da genel olarak isteğe ve tercihe dayalı bir yola başvuruluyor.
Asıl büyük sorun ise Branşında açık yer bulunmayan veya tercihlerinden birine yerleşemeyen öğretmenlerin durumunda ortaya çıkmaktadır.
Bu öğretmenler resen; uzak, yakın olduğuna veya isteyip istemediğine bakılmaksızın Branşının olduğu bir okula atanıyor. Bunun sonucunda Tayin isteyerek geldiği okullarından istemeyerek ayrılıyorlar.
Bu şekilde atanan öğretmenlerin Motivasyonu düşüyor ve bu durum yeni başladıkları okullardaki performanslarını olumsuz etkiliyor.
Büyükşehirlerde evlerinden uzak yerlere re’ sen atanan öğretmenlerin kurulu düzenleri bozulmakta; ev tutma çocuklarını yeni okullara kaydetme telaşı ile kendilerini bir hengamenin içinde bulup yeni okullarına alışma süreçleri sıkıntılı geçmektedir.
Dönem ortasında öğretmenleri giden öğrencilerinde en az öğretmenler kadar olumsuz etkilendiği bu uygulamaların son bulması veya en aza indirgenmesi için gerekli çalışmaların yapılması eğitim öğretimi rahatlatacaktır.
Mesela norm kadro güncelleme işlemlerini eğitim öğretimin devam ettiği zaman dilimlerinden çıkarmak bu iş ve işlemleri öğretmen ve öğrencilerin mağdur olmayacağı şekilde okulların tatil olduğu dönemlere denk getirmek uygun bir çözüm yolu olabilir.
Okullarda yapılan planlamalarda öğretmenlerde işin içine katılırsa ve uzun vadeli hedefler ile bu planlamalar yapılırsa mağduriyetlerin giderilmesi noktasında önemli bir adım atılmış olur.
Bütün öğretmenlerimizin kendi istekleri ile gittiği okullarda mutlu bir şekilde çalıştığı bunun neticesinde de başarılı ve donanımlı öğrenciler yetiştirdikleri norm fazlası olmayıp resen atanmadıkları planlamaların yapılması dileğiyle…