Okullar açıldı, dersler başladı.Veliler öğrencilerle ilgilenecek kurumlara çocuklarını göndererek tatil sonrası nefes almaya başladı.Özellikle annelerin çocuklarla uğraşırken nasılda yorulduklarını en iyi biz eğitimciler biliriz.Fakat öğrencilerle uğraşmanın zorluklarını bilmesine rağmen bazı aileler okulları aşırı sorgular hale geldi.Çocuktur bunlar bazı hatalar yapabilir modundan çıktı işler benim çocuğumun psikolojisi bozuldu, başarısız olursa sorumluluğu alacak mısınız? Gibi farklı bir alana taşındı bu işler.Eğitim gerçekten zor bir süreçtir.İlk 3 yıldan sonra kreş, anaokullarında formal olarak verilmeye başlansa da genelde ilkokullar bu işin resmi başladığı yerlerdir.Anne baba olmaktan sonra belki de en önemli statü veli olmaktır.Hangi eğitim kademesinde olursa olsun veli olmak gerçekten heyecan vericidir.Eğitim ve öğretim temelde üçlü saç ayağı şeklinde gelişir.Öğrenci ana unsur ve öğrencinin gelişiminden sorumlu aile yani anne ve baba, okul yani öğretmendir.Bu üç taraf işbirliği yaparsa çocuklar hedeflerini ulaşmakta zorlanmazlar.Aksaklık olursa o zaman da fatura daha çok çocuğa çıkarılır.
Anne ya da baba olmak dünyanın en güzel kazanılmış statüsüdür. Yeni doğan çocuğunuzu kucağınızı almak, koklamak,sevmek gerçekten tarif edilemez durumlardır.Her geçen gün büyüyen bebeğiniz, artık gelişir ve çocuk olur ve bir gün okula başlama yaşı gelir.İşte bu durum sizin için yeni bir heyecanın başlangıcıdır.Aslında daha öğrencinin kaydını yaptırmadan bu sorumluluk çoktan başlamıştır.Hangi okula versem sorusunun cevabını bulunca her şey hallolmuyor, ardından hangi öğretmene versem soruların yanıt ararsınız.Öğretmeni de bulduktan sonra öğrencinin başarılı olması için neler yapmam gerekiyor? Sorusuna cevap bulmaya çalışacaksınız. Gerçekten bilinçli bir veli olmak çocuklarımızın gelişiminde çok önemlidir.Okullarda veli toplantıları yapılmaktadır. Ardından veliler kendi aralarında okul ve öğretmenleri değerlendirmektedirler. Genelde memnuniyet varsa her şey yolunda sanılıp velilik gelişimine kayıtsız kalınırken tersi durumda özeleştiri yapması gereken taraflar başta veli ve öğretmenler söz düellosuna girmektedirler. Bu durumda haklı olmanın taraflara bir faydasını olmadığı aradan yıllar geçince anlaşılmaktadır.
Toplumda yuva kurulurken verilmeyen eğitim gibi okula giden bir çocuğumuz olunca da doğaçlama oradan buradan edindiğimiz tecrübelerle veli olamaya çalışıyoruz.Araba sürmek için sürücü belgesi almayı şart koşan büyüklerimiz aile kurmak için bir eğitim ya da öğretim belgesini neden şart koşmaz bilemiyorum.Yüzme bilmeyenleri denize atarsanız ya kendini kurtaracak beceri edinir kendini kurtarır ya da yüzme bilmediği için boğulup gider.Sosyal olaylarda aslında böyledir.Toplum denizinde bilmeden,öğrenmeden ortaya çıktığınızda öğrenme kanallarını da zorlamadığınızda hayat sizi hatalar yapmaya ,başarısız olmaya, mutsuz bir ömür sürmeye mahkum eder.Öğrenme kabiliyeti en yüksek varlık insandır.İnsan bilgi ve bilim sayesinde eşyanın hikmetini öğrenir, medeni olur.Değilse çatışma, kavga ve şiddetin içerisinde dönüp durmak farz olur.
Veli danışmanlığı kavramının literatürde olmadığını gördük ve bu alanda çabalarsak gelişen velilerin öğrencilerin gelişinde çok etkili olacağını ve sonuçta okullarda görev yapan öğretmenlerin işlerinin kolaylaşacağını düşünüyoruz.Etkili bir iş birliği sayesinde tarafların memnuniyeti artacak, herkes bu işten kazançlı çıkacaktır.Face de bu konuda bir sayfa açtım, bir grup kurdum.Okulumuzda veli danışmanlık saatleri ayarlamayı, veli okulu açmayı planlıyorum.Eğitimci olarak yalnızca çocukları eğitmek yetmez işbirliği yapmamız gereken anne ve babayı da geliştirmek zorundayız.Sorumluluğu anne babalara yüklemekte insaflıca olmadığı gibi bütün yük eğitimcilere yıkmakta doğru değildir.Bu ülkenin geleceği olan çocukları geleceğe hazırlamak okullarla ailelerin birlikte ele ele gönül gönüle başarabileceği bir sorumluluktur.Gelin bu sorumluluğu birlikte yerine getirelim.Danışalım, konuşalım ve birlikte çocuklarımızı yetiştirelim. ([email protected])