Kamudan Haber

Mühendis Maaşını 5'e Katlayan Çalışanlar Var! Maaş: 150 bin TL

İş dünyasında adeta bir "mavi yaka çağı" yaşanıyor! Nitelikli teknik elemanların aylık geliri, beyaz yaka üst yöneticilerini geride bıraktı. Ortalama genel müdür maaşı 70 bin lira seviyesindeyken, bir vinç operatörü ayda 150 bin lira kazanabiliyor.

Abone Ol

Türkiye'nin önde gelen sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe kalifiye eleman eksikliği giderek artıyor. Bu alanda yetişmiş iş gücü yurtdışına gitmeye başladığında, yerelde işçi bulmak neredeyse 100 bin lira gibi yüksek maaşlara ulaşmak zorlaşıyor. Özellikle 6 Şubat depreminden sonra 'kule vinç operatörleri' bulma konusunda sorunlar yaşanıyor.

Sektör temsilcilerine göre, Türkiye'de birçok sektörde mavi yaka çalışanlara verilen ücretler, beyaz yakalıları geride bıraktı. Bu durumun temel nedeni, bir işçiye olan talebin diğerine göre daha yüksek olması. Şu anki piyasa koşullarına göre, inşaat sektöründe çalışan bir usta günlük 2.000-2.500 TL yevmiye alıyor, bu da aylık 60-70 bin lira kazanabildiği anlamına geliyor. Aynı inşaatta çalışan bir mühendisin maaşı ise 30-40 bin lira arasında değişmekte.

Bazı özel işlerde ise ücret artışları çok daha yüksek. Örneğin, inşaatta çalışacak bir "vinç operatörü" bulmak artık oldukça zordur ve bu nedenle vinç operatörlerinin aylık geliri 150 bin lirayı aşmış durumda. Deprem bölgesinde çalışan mavi yaka çalışanlar, gelirlerini bu seviyelerden daha da yükseklere çıkarabilmekte.

"YURT DIŞINA GİDİYORLAR"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat sektöründe farklı alanlarda toplam 1.8 milyon civarında kişinin çalıştığını belirterek şunları söyledi:

“Bu çalışanların aslında mesleki yeterlilik belgesi (MYK) olması gerekiyor. Bunları baz aldığımızda aslında inşaat sektörü dışarıdan bakıldığı gibi herkesin gelişigüzel çalışabileceği bir yer değil, tehlikeli sınıfa giriyor. İnşaatta sertifikalı yetişmiş elemanlar ciddi şekilde yurt dışına gidiyor. Türk inşaat sektörünün yurtdışında üstlendiği projelerde Türkiye’den giden sertifikalı elemanlar çalışıyor. Ayda 2 bin 500- 3 bin dolar kazanıyorlar.”

EĞİTİMLER ARTMALI

Deprem bölgesine 850 bin konut yapılacağını hatırlatan Işık, şöyle devam etti: “Burada da ciddi bir talep var. Yeterince eleman yetiştiremediğimiz için orada da ister istemez fiyatlar yukarıya çıkıyor. Bazı noktada inşaatlar ilerleyemiyor, bu sebeplerden durma noktasına da geliyor. Vergi dahil maaşlar hem beton pompa operatörleri hem kule vinç operatörleri için 60-100 bin lira arasında.”

Işık, “İnşaat sektörü kentsel dönüşüm projeleriyle daha da hızlanacak. Kalifiye eleman yetiştirmeliyiz. Biz birlik olarak meslek eğitim programları düzenliyoruz. Bu eğitimler artmalı” ifadelerini kullandı.

GENÇLER 'YAĞCI' OLMUYOR

Toplu İş Makinaları Operatörleri Derneği (TİMODER) Başkanı Bünyamin Cavlak, deprem sonrası kule vinç operatörü bulmanın sorun haline geldiğini kaydetti. Söz konusu açığın devam etmesini beklediklerini belirten Cavlak, “Operatörün yardımcılarına ‘yağcı’ deriz. Bu alanda eleman yetiştirmede bir sorun var. Gençler de pek fazla bu işi tercih etmiyor. Bazı sürücü kursları bu alanda profesyonel eğitimlere de başladı” dedi. Ücretlerin ise 60 bin lira düzeyinde olduğunu söyleyen Cavlak, deprem bölgesinde 100 bin lirayı bulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:cnnturk.com