Devlet liselerinden başarılı öğrencilerin temel liselere kaçışı konusu devlet iyi eğitim mi veremiyor da kaçışlar başladı tartışmalarını da başlattı.

Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının üzerine düşeni yapması yanı sıra devlet okullarında çalışan idareci ve öğretmenlerde kendilerine çeki düzen verip önlem almalıdır.

Biz niçin başarılı öğrencileri elimizde tutamayıp adeta özel okullara kaçışının yolunu açıyoruz. Özellikle son sınıfa gelmiş ve mezun edip yetiştirdiğimiz öğrencilerin bir ağaç gibi meyvesini görmek isterken bu öğrencileri elimizde tutamıyoruz.

Maalesef MEB’in böyle bir politikası yok .Evet Temel Liseler de MEB’e bağlı kurumlar ancak son sınıfa kadar gelmiş bir öğrenci neden son sınıfta Temel Liseye kaçıyor.

Temel liseler okul gibi değil dershane gibi çalışıyor. Birçok okulda notlar şişiriliyor, sınavlar formaliteden öteye geçmiyor. Etütleri Hafta sonu kursları vs herşeyi dershanecilik mantığıyla işliyor.

Ne hikmetse derslerinde üstün gayret ve başarılara boğuluyor! Bazı Temel liseler sadece sınav odaklı çalıştığı için son sınıf öğrencilerine hatta onbirinci sınıflara bile özel sınıflar oluşturup sınavda çıkmayacak veya bölümüne göre kendisine sınavda lazım olmayan derslerden bile gayri resmi muaf tutularak ve görmediği derslerden üstün başarılı olarak hanesine artı puanlar eklenebiliyor.

Devlet okullarında ise son sınıflarda okullarda YGS/LYS  Programı uygulanmıyor. Bunu gören öğrenciler ise bu okullarda özele kaçıyor. Sonra öğrencinin lise son sınıfa gelene kadar ki emeği olan tüm öğretmenlerine ve okuluna ayrıca haksızlık yapılmış oluyor.

YGS/LYS Sınavları öncesinde devlet okullarında Temel Liselerden farklı olarak  MEB müfredatı işleniyor. Özellikle de mevzuat gereği proje ,performans, devamsızlık ,geç kaldın, kıyafetin şöyle,saçın sakalın böyle ,defterin kitabın kapsız vb.deyip ayrıntıda boğarken temel liseye geçen öğrencinin notları şahlandırılıyor.

Hatta bu durum İmam Hatip Liselerinde e Meslek Liselerinde bir tık daha öteye geçiyor “Meslek Dersleri bize engel oluyor”, “meslek dersleri ağır” türünden serzenişlerde bulunan öğrenciler çareyi Temel Liseye geçmekte buluyor.

Maalesef.İş böyle iken ister istemez haksız rekabet oluşmaktadır.

Bunun yanı sıra çok ciddi olarak müfredatı takip eden ve işinin Hakkı'nı veren temel liseleri de tebrik etmemiz gerekir.

Sosyal ,kültürel ve sportif aktivitelerin yanında akademik olarak da başarılı olan temel liselerin sayısını ve teşviğini devlet ayrıca artırmalıdır.

Devletin okulu liselerde de  beklenen seviyeye çıkmak için için azami gayret sarfetmeliyiz.

Devlet okullarında YGS / LYS Kampları belli standartlar çevresinde Okullarda son sınıfta YGS/LYS programı uygulanmalıdır. Bu programlar YGS ve LYS Öncesi kamplar, deneme sınavları, etütler ve birçok farklı etkinlikle içerikleri zenginleştirilmelidir. 

Böylece sektörel kaygılarla eğitim sistemimizin içine dahil olan Temel liselerin kaybolmaması ve devlet okullarında yapılacak çeşitli hamlelerle rekabet ortamı da oluşması sağlanmış olacaktır.

Özellikle iyi örnekler paylaşılmalı ve öğrencileri Nasıl elde tuttukları sene sonu gelmeden hizmetiçi eğitimler vasıtayla yada ilçelerde oluşturulacak komisyon marifetiyle okullar bilgilendirilmelidir. Şüphesiz bunların hepsi ekip işidir.

Öncelikle eğitimin her kademesinde öncelikle böyle bir derdimiz olmalı sonra da üreteceğimiz projeler.

Aslında tüm mesele de bundan ibaret ...

 

Metin ÇANGIR 

Eğitim Bir Sen İstanbl 4 Nolu Şube Tuzla Temsilcisİ

Yazı Dizimizin Yarınki Bölümü: "Ücetli Öğretmenlerin Sorunları"