Ortaokul 8. sınıf öğrencisi Emine Karadağ, yarıyıl karnesinde teşekkür belgesi alan başarılı bir öğrenciydi. 21 Ocak Pazartesi günü babasının evde bulunan ruhsatlı av tüfeğiyle intihar ederek yaşamına son verdi.
Emine’nin hayatını kaybetmesinin ardından defterlerini inceleyen aile ve polis, küçük kız tarafından çizilen balinalar ile bazı figürlere rastladı.
Defterde, “ölmeden önce bir yıllık yapılacak” başlığı altında tam 25 maddelik bir liste bulundu. Mavi Balina oyunundan gelen talimatların Emine tarafından yazıldığı tespit edildi. Bu korkunç talimatlardan bazıları şöyle;
"İntihar kaçıştır. Herkesle zıtlaşacaksın, herkesle ters gideceksin. Hep yalnız takılacaksın. Gerektikçe konuşmamaya yemin edeceksin. Anneni babanı huzurevlerine atacaksın. Yılda bir kez ziyaret edeceksin o da sevap olsun diye. Artık sana herkes hayalet diyecek…”
Geçen yıl Hatay'da 12 yaşında bir çocuğun evinin 5. katından düşerek ölmesiyle sonuçlanan hadisenin ardında yine bu oyun çıkmıştı. Keza Bursa’da iki lise öğrencisi Mavi Balina isimli oyunu oynadıktan sonra intihar etmişti.
Türkiye'de bu şekilde yaklaşık 150 gencin intihar etmesine sebep olan korkunç bir oyun bu. Sadece Rusya'da 2017 yılının son 6 ayında 130 gencin bu oyun marifetiyle intihar ettiği biliniyor.
Oyunun orijinal adı; Siniy Kit. Bu ismin Rus rock grubu Lumen'in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Oyunun tasarımcısı 21 yaşındaki Rus vatandaşı Philipp Budeikin, 2016 yılında gençleri intihara teşvik etme suçundan tutuklanmıştı.
Budeikin, duruşmalardan birinde, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımlamıştı. Buna rağmen bu korkunç oyun hala ölüm saçmaya devam ediyor. Aslında bu bir oyun da değil. Doğrudan çocuklarımızı ve gençlerimizi hedef alan, bilinçaltını deforme eden korkunç bir sistem.
Çocuklarımızı dünyadan kopartmak, onların ruh dünyasını çökertmek için kurulan büyük bir tuzak bu. Oyunun içindeki tüm bilinçaltı ses ve görseller hatta oyunun isminin “Mavi Balina” olması ve oyun renginin mavi olması vs. gibi tüm detaylar bu projenin ne denli korkunç ve hesaplı olduğunu göstermektedir.
Nasıl oynanıyor?
Bu oyunda, kişinin 50 talimatı yerine getirmesi isteniliyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında kol ve bacaklara kesici bir aletle zarar verilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi, yalnızlık, agresif tavırlar vs. gibi aşamalar yer alıyor.
50. günün sonunda ise kişiye son aşama olan intihar etme komutu veriliyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara, “Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın” komutu veriliyor. Ya da sevdikleriyle tehdit ediliyorlar.
22 yaşındaki bir genç, Mavi Balina oyunu ile WhatsApp grubuna gelen bir link vasıtasıyla tanıştığını söyleyerek süreci şöyle aktarıyor;
"Tüm adres defterimin oyunun yöneticisi tarafından ele geçirildiğini fark ettim. Her gece saat 2'de oyunun başına geçip verilen talimatı yerine getirmeye zorlanıyordum. Birkaç gün sonra fotoğraflarımın da kopyalandığını fark ettim. Oyunu silemiyordum. 5'inci safhada talimatı yerine getirmeye reddettim. Rusya'dan WhatsApp üzerinden arandım. Numarası görünmeyen biri beni tehdit etti ve kapattı.”
Öyle ki oyuna dâhil olan kişiler, eğer talimatları yerine getirmezlerse ailesinden herhangi birinin ya da bizzat kendilerinin ölümle tehdit edildiklerini ifade ediyorlar.
Türkiye’de son yıllarda Mavi Balina’nın yasaklanması ile ilgili bazı çalışmalar yapılıyor. Ne var ki yetkililer; “Zararlı oyunları yasaklayabiliyoruz, yayınını durdurabiliyoruz. Ancak bunun diğerlerinden farkı; kişiler birbiriyle irtibat kurup direkt link oluşturup oynadıkları için müdahale edip yasaklayamıyorsunuz” şeklinde meselenin ciddiyetini gözler önüne seren açıklamalarda bulunuyor.
Bu hizmeti sağlayan internet servis sağlayıcılarının bu tip zararlı oyunları oynatmaması bu hizmeti vermemesi adına ciddi bir düzenleme yapılmalıdır. En önemli görev de ebeveynlere düşüyor. Çocuklarında görülen bazı huy ve karakter değişikliklerini yakından takip ederek, gerekli bildirimleri derhal yapmaları gerekmektedir.
Kuşkusuz sosyal medya ve internetin içeriğini kontrol etmek bir hayli güç. Devlet yetkilileri bu sistemi çökertmek için gereğini yerine getirirken aileler de çocuklarıyla yakından ilgilenmelidir. Bu korkunç projesi için topyekûn mücadele etmeliyiz.