Sayın cumhurbaşkanımız yine eğitim ve kültür işlerinde istenilen başarının sağlanamadığını ifade etti.

Eğitim icraatlarında geleceğin iyi okunamadığına, kaş yapayım derken göz çıkarıldığına defalarca tanık olduk. Eğitimden anlamayan insanlarla eğitim sistemini geliştirmezsiniz. Ekipler defalarca değiştirildi lakin sorun çözülmedi. Eğitimden anlamayanların yerine eğitimden anlamayan başka birilerinin getirilmesi yoluyla elbette sorun çözülemez sadece yeni sorunların doğar.

Şimdi tarihe not düşüyor, eğitimde etkisi 100 yıl sürecek bir hatayı dile getiriyor ve   Sayın Cumhurbaşkanımızın bu soruna müdahale etmesini temenni ediyorum.

Normal eğitime geçiş için sayın cumhurbaşkanımız emir verdi.  Eğitimden zerre kadar anlamayan bazı mülki amirler ve karar vericiler ikili eğitim yapan okulların bahçelerine yeni binalar yaparak hemen bu emri yerine getirme yoluna gittiler. Bu binalar 100 yıl boyunca orada kalacaklar. Birçok okul bahçesinde çocukların teneffüse çıkacağı, oyun oynayacağı, beden eğitimi dersi  ve spor yapacağı yer kalmıyor. Ayrıca mevcut okullardaki tüm atölye ve işlikler de derslik ihtiyacı nedeniyle sınıfa dönüştürülüyor. Bu nedenle çocukların sanatsal çalışma yapacakları yer kalmıyor.

Şimdi Sayın cumhurbaşkanımız diyor ki biz yetenekleri keşfetmeliyiz, geliştirmeliyiz. Elbette çok haklı. İyi de okul bahçesinde spor alanı kalmayacak. Çocukların okul bahçesinde ne futbol ne basketbol ne de voleybol oynayacak sahaları olmayınca yetenekleri nasıl keşfedip, nasıl geliştirilecek!  Ayrıca atölyeler, işlikler dershaneye çevrildi. Çocukların resim çizecekleri, müzik aleti çalacakları atölyeleri yok.  Tüm dersleri kendi sınıflarında işlemek zorundalar. Bu durumda hangi yetenek nasıl keşfedilip geliştirilecek?

Okul bahçeleri çocukların oyunlar aracılığıyla sosyalleştiği, topluma uyum sağlamaları  konusunda en etkin alanlardır.  Çocukların, sosyal gelişimi konusunda ciddi sıkıntılar var. Bahçeler yok edildiğinde sosyalleşememiş bireyler ülkemiz için önemli bir soruna dönüşecek.

Okul bahçelerini bina ile dolduranlara soruyum:

Çocuklar bahçede yeni arkadaşlar edinirler. Bahçesi olmadığı için 30-35 saat sınıfında hapis hayatı yaşayan öğrenciler, nasıl sosyalleşecek?  
Oyunlar vasıtasıyla liderlik özelliği olan çocukların bu özelliği keşfedilir. Bahçe  ve oyun yoksa aralarından liderler nasıl çıkacak?
Çocuklar, okul bahçesinde birlikte yaşama kültürü edinirler. Bahçe olmadan çocuklar bireysellikten nasıl kurtulacak? Nasıl birlikte yaşama kültürü edinecekler?
Çocuklar okul bahçesinde diğer çocuklar içinde toplumsal normları ve bunlara uymayı öğrenirler. Bahçeler olmadan topluma uyumlu bireyler nasıl yetişecek?
Okul bahçelerinde oyunlar oynarken, çocukların takım olma, herkese yeteneğine uygun görev verme, ekip içinde sorumluluğunu yerine getirme becerileri gelişir. Bahçeler olmadan yönetmeyi, yönetilmeyi, takım çalışmasını çocuklar nasıl öğrenecek?
Okul bahçesindeki oyunlar olmadan, çocuklarımız yürümeyi, koşmayı, düşmeyi, kalkmayı, kendilerini korumayı, başkalarını gözetmeyi, haklarını aramayı, mücadele etmeyi, kazanmayı, kaybetmeyi, alkışlamayı, yenilgiyi, kabullenmeyi, daha çok çabanın başarıyı getireceğini, küçüklerini korumayı, düşen birini kaldırmayı, kendi arzuları kadar başkalarının da isteklerine önem vermeyi… nasıl öğrenecek?

Okullarda müzik derslikleri olmadan müzisyenler, resim atölyeleri olmadan ressamlar, iş atölyeleri olmadan mucitler nasıl yetişecek?

Çok sürmeyecek, birkaç yıl içinde yapılan hatanın farkına varılacak, pişman olunacak. Keşke daha doğru bir çözüm bulsaydık denilecek. Lakin yapılan binalar yıkılamayacağı için yeni nesillerimiz ve geleceğimiz heder olmaya devam edecek.

Son söz: Eğitim, eğitimcilere bırakılmalıdır.

Doğan CEYLAN