İlginç bilgiler duyduğumuzda bunlar ilgimizi çekiyor. İnsanın doğasında olan öğrenme isteği, bilmediğimiz bir şeyi, bir bilgiyi ya da bir görseli fark ettiğinde harekete geçiyor. Bu nedenle yeni ve ilginç şeyler öğrenmek bizlere cazip geliyor.
Dünyanın kenevir cenneti
Dünyada 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin, pazar büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Başlıca kenevir üreticisi olarak ABD, onu izleyen Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya olarak açıklanmaktadır.
Dünyanın akciğeri
Rusya federasyonu, 7 milyon 635 bin kilometrekarelik ormanlık alanıyla dünyanın en fazla ormanlık alanına sahip ülkesidir. Ormanlık alanlar ülkenin yüzölçümünün yüzde 45,5’ine tekabül etmektedir.
Dünyanın en eğitimli ülkesi
Nüfusunun % 50’si orta eğitimin ilerisinde eğitim alan Kanada açık ara dünyanın en eğitimli ülkesidir. Ardından % 45 ile İsrail, % 44 ile Japonya gelmektedir.
Dünyanın çiftliğe hasret ülkesi
Singapur ekonomisinin yüzde 73’ünü hizmetler, yüzde 26’sını sanayi sektörü oluşturuyor. Yok denecek kadar az olan tarımsal üretimin payı ise sadece yüzde 1’dir. 200 kadar sığıra sahip ülkede hiç çiftlik yok.
En çok vatandaşı yurt dışında yaşayan ülke
Yaşanan sert ekonomik krizlere, yüksek doğum oranının da eşlik etmesiyle 460 bin nüfuslu Malta ciddi boyutta göç vermiştir. Bu sebeple bugün çok sayıda Maltalı hayatını ülkenin dışında sürdürmektedir. Bu küçük AB ülkesi Malta vatandaşı olabilmek için 650 bin Euro’yu bu ülkenin hesabına yatırmanız gerekiyor.
Dünyanın en renkli ülkesi
Nüfusu 1,34 milyar kişi olan Hindistan etnik yapı olarak yüzde 72 İndo-Aryan, yüzde 25 Dravid, yüzde Mongolid, yüzde 1 diğerlerinden oluşmaktadır. 16 Resmi dil bulunmaktadır. Nüfusun yüzde 80’i Hindu, yüzde 14’ü Müslüman, yüzde 2,3 Hristiyan, yüzde 1,7 Sih, yüzde 2 diğerleri.
Dünyanın hapishanesi
Dünya genelinde 10 milyondan fazla tutuklu veya hükümlü cezaevlerinde bulunuyor. Raporlara göre ABD, cezaevi nüfusu en fazla olan ülke. ABD’de 1 milyon 200 binden fazla mahkûm ve tutuklu bulunuyor. Listede ABD’yi sırasıyla Çin ( 1 Milyon 650 bin), Rusya ( 540 bin) takip ediyor.
Dünyanın en yaşlı ve en genç ülkesi
Almanya, 46,1 yaş ortalamasıyla dünyanın en yaşlı ülkesidir. 2060 yılına kadar Almanya nüfusunun yüzde 19 civarında küçüleceği ve 60 milyona gerileyeceği öngörülüyor. Dünyanın en genç ülkesi nüfusunun yüzde 49’unun yaş ortalaması 15,1 olan Nijer’dir. Neredeyse nüfusun yarısı ergenlik dönemindedir.
Dünyanın nükleer silah tablosu
Ülkelere göre nükleer silah tablosunda Dünyanın en güçlü bombası dahil 7000 nükleer bombaya sahip olan Rusya’yı 6800 nükleer bombayla Amerika izlemektedir. İsrail’de dahi 80 nükleer bomba varken, ülkemizde bilinen kayıtlara göre herhangi bir nükleer silah söz konusu değildir. Rusya’nın da ABD’nin de bu kadar bomba ihtiyacı yok. Mesele savaşacak kadar güçlü olmak meselesi değil, mesele savaşılmayacak kadar güçlü olma meselesidir.
Dünyanın en savaşan ülkesi
Somali, 20 yıllık üç savaşın ardından hala istikrara kavuşamadı. Dünyanın en tehlikeli toprak parçalarından biri olarak kabul edilen ülkede hükümetin kontrol sağlayamadığı bölgelerin neredeyse dörtte üçü, isyancı grupların hâkimiyeti altında. Kişi başına gayrisafi milli hâsılanın 600 dolar olduğu Somali’deki uranyum, doğalgaz, demir, bakır, boksit yataklarının çoğu işlenmemiş durumda.