Sendika

Yükseköğretim çalışanlarının sorunları kurum idari kuruluna taşındı

Eğitim Bir-Sen Yükseköğretim çalışanlarının sorunlarını, YÖK Kurum İdari Kuruluna taşıdı. İşte detaylar..

Abone Ol

Yükseköğretim Kurulu Kurum İdari Kurulu Ekim 2024 toplantısı, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Sami Çetin ve Yılmaz Karataş, Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale; YÖK Genel Sekreteri Batıkan Aksoy, Genel Sekreter Yardımcısı Fehmi Şimşek, Personel Dairesi Başkanı Ali Doğan, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Şefik Taş, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Zerrin Ekiz ve Hukuk Müşaviri ​Adem Gelir’in katılımıyla gerçekleştirildi. 

Yükseköğretim çalışanlarının sorunlarının ele alındığı ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda Talat Yavuz, akademik ve idari personelin sosyal, mali, özlük haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesinin, daha huzurlu bir çalışan kitlesi oluşturulması, çalışma barışının sağlanarak yüksek performansa ulaşılması için elzem olduğunu söyledi.

Yavuz, kurum idari kurullarının çalışma barışının ve huzurunun sağlanması için kurumlara da sendikalara da fırsat sunduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Kurum İdari Kurulu’nun gündemine taşıdığımız konular şunlar: 

  • YÖK Başkanlığı ile Ziraat Bankası (Bilkent Şubesi) arasında akdedilen 05.12.2022 tarihli maaş ödeme anlaşması promosyon bedeli yönüyle güncellenmelidir. 
  • 2023/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nda yer alan “Kamu kurum ve kuruluşları, imkânları çerçevesinde personeline kreş hizmeti sunma, kalitesini ve kapasitesini artırma konusunda ihtimam gösterir” hükmü gereğince Başkanlık personelinin anaokulu öncesi yaş grubundaki çocukları için kurum hizmet binalarında kreş ve gündüz bakımevleri açılmalıdır. 
  • ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bütün sınavlarda ünvan ayrımı yapılmaksızın (memur ve 4/B sözleşmeli) tüm personele şeffaf bir puanlama sistemi dâhilinde sınav görevi verilmesi sağlanmalıdır. 
  • Ankara Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen sınavlarda ünvan ayrımı yapılmaksızın (memur ve 4/B sözleşmeli) tüm personele sınav görevi verilmesi sağlanmalıdır. 
  • Yetkili sendika temsilciliği için kurum içinde işyeri sendika temsilciliği odası tahsis edilmelidir. 
  • 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 25. maddesindeki “Kamu görevlileri sendikasına, kamu görevlisinin ödeyeceği üyelik ödentileri, 14. madde çerçevesinde doldurulan üyelik başvuru formuna ve sendika tüzüğünde belirtilen aylık ödenti tutarına göre kamu işverenince aylığından kesilerek beş gün içinde sendikaların banka hesaplarına yatırılır ve ödenti listesinin bir örneği ilgili sendikaya gönderilir. Kamu işvereni, sendikaya üye olan ve üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerinin listesini her ayın son haftasında, işyerinde herkesin görebileceği yerde ve kurumsal düzeyde duyurulabilecek diğer araçlarla ilan eder” hükmünün gereği yerine getirilmeli, sendikalara üye olan Başkanlık personeli listeleri kurumda ilan edilerek üyelik ödenti listeleri sendikalara gönderilmelidir. 
  • 2023/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın İkinci Kısım Birinci Bölüm’ünde yer alan “Yükseköğretim kurumları disiplin kurullarında sendika temsilcisinin bulunması” başlıklı 18. maddesi gereğince; (a) Kurumunuz Yüksek Disiplin Kurulu toplantılarına sendikamız ve diğer kamu görevlileri sendikalarının katılımları sağlanmalı, (b) yükseköğretim kurumlarına hitaben mezkûr karar maddesi çerçevesinde üniversite ve fakülte disiplin kurulları toplantılarına kamu görevlileri sendikalarının katılımlarının sağlanması gerektiği yönünde genel bir yazı gönderilmeli ve uygulama birliği sağlanmalıdır. 
  • Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2024 ve 2025 Yıllarını Kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme’nin “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” başlıklı İkinci Bölüm “Yükseköğretim kurumları lojman komisyonu” başlıklı 23. maddesi gereğince yükseköğretim kurumlarına hitaben mezkûr toplu sözleşme hükmü maddesi çerçevesinde yükseköğretim kurumları lojman komisyonlarında yetkili sendika temsilcisinin yer almasının ve lojman komisyonu toplantılarına katılmalarının sağlanması gerektiği yönünde genel bir yazı gönderilmelidir. 
  • 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 20. maddesinin beşinci fıkrası hükmü gereğince yetkili sendika işyeri sendika temsilcisi/temsilcileri “çalışan temsilcisi” olarak belirlenmelidir. 
  • Daha yüksek aylık öngörülen öğretim elemanı kadrolarına yapılan atamalarda atama yapılan kadroya özgü aylığa hak kazanmada ödenme tarihinin tespiti noktasında, 2023/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın 48. maddesinde yer alan “(1) Devlet memurlarından daha yüksek aylık öngörülen başka kadrolara görev veya unvan değişikliği suretiyle atananların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 167 nci maddesi uyarınca aylığa hak kazanmalarında, anılan maddede yer alan ‘görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren’ ibaresi, ‘görevine başladığı tarihten itibaren’ şeklinde uygulanır” hükmünün uygulanması gerektiği noktasında yükseköğretim kurumlarına genel bir yazı gönderilmelidir. 
  • Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2024 ve 2025 Yıllarını Kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme’nin “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” başlıklı İkinci Bölüm “İdari personelin yükseköğretim kurumları arasında naklinin kolaylaştırılması” başlıklı 34. maddesi gereğince, yükseköğretim kurumlarında görev yapan 657 sayılı Kanun’a tabi personelin yükseköğretim kurumları arasında naklen atanmaları yönünde yetkili sendika (Eğitim-Bir-Sen) ile birlikte çalışılarak, müştereken uzlaşılan içerikte bir düzenleme yapılmalıdır. 
  • 4857 sayılı Kanun’a göre istihdam edilen işçiler ile personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları kapsamında çalışan işçiler arasından müdür, amir, şef, sorumlu gibi ünvan ve pozisyonlara görevlendirmeler yapılmaması gerektiği yönünde kamu üniversitelerine bir görüş yazısı gönderilmelidir.