Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Kariyer Basamakları Yönetmeliği Geciktikçe Uygulama Zorlukları Doğuracaktır
Öğretmenlik Mesleği Kanunuyla uzman öğretmenlik için 10 ve başöğretmenlik için 20 hizmet yılını tamamlayan yaklaşık 282 bin öğretmenimiz başöğretmen/uzman öğretmen ünvanı ve malî haklarına kavuşabilmenin eşiğinde iken kariyer basamakları yönetmeliğinin gecikmesi, CHP’nin Anayasa Mahkemesine dava açması kariyer basamaklarının bir uçurumun eşiğine gelme ihtimalini barındırmaktadır.

Kanuna göre 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle kariyer basamaklarında ilerleme süreci Millî Eğitim Akademisi’nin uhdesinde yürütülecek olup; Akademi’nin merkez ve taşra birimlerinin faaliyete geçmesi ile uzman/başöğretmenlik meslekî eğitim programlarının hayata geçirilmesinin uzun zaman alacağı aşikârdır.

Ali YALÇIN'dan Bakan Tekin' Teşekkür Ali YALÇIN'dan Bakan Tekin' Teşekkür

Öte yandan sayın bakanın, kanun sonrasında eğitimcilerin beklentilerinin karşılanmasına yönelik hazırlıkların 15 Ocak’a yetiştirilmesi konusunda çabaları ve çalışmaların hızlandırılması yönündeki talimatları, kamuoyunun hafızasındadır.

Bu durum gözetilerek Aralık ayı sona ermeden kariyer basamakları yönetmeliği yürürlüğe konulmalı; zaman darlığı gözetilerek uzman/başöğretmenlik meslekî eğitim programlarının uzaktan öğretim yoluyla gerçekleştirilmeli, bu suretle haklı beklentiler karşılanarak öğretmenlerimizin mağduriyeti önlenmelidir.

Yönetmelik çalışmaları, öğretmen olarak eğitim-öğretim faaliyetleri çerçevesinde veya Bakanlık kadrolarında geçirilen bütün hizmet sürelerinin uzman/başöğretmenliğe esas öğretmenlik hizmet süresinden sayılması yönünde şekillendirilmelidir.

Ayrıca uzman/başöğretmenlik eğitim sertifikalandırma yılda bir defa değil yıl içinde öğretmenler 10 ve 20 yıllık hizmet sürelerini tamamladıkları anda eğitime başlayarak uzman ve başöğretmen sertifikaları verilmelidir.