Belediyelerin kreş açma yetkisini CHP’li Haluk Koç iptal ettirmiş! Belediyelerin kreş açma yetkisini CHP’li Haluk Koç iptal ettirmiş!

Millî Eğitim Bakanlığı Müfredatta değişikliğe gitti ve öğrencilerin seçebileceği seçmeli dersler havuzuna yeni dersler ekledi. Millî Eğitim Bakanlığı, ilkokullarda haftalık 30 saat, ortaokullarda haftalık 35 saatlik ders çizelgesi uygulamaktadır. İlkokullarda 26, ortaokullarda 29 saat ortak dersler okutulmaktadır. Yani ortaokullarda 6 saatlik seçmeli ders yükü bulunmaktadır.

Lise kademesinde seçmeli derslere “akademik dersler” başlığı da eklenmiştir. Lise öğrencileri 9 ve 10. Sınıflarda 7 ders seçebilirken 11 ve 12. Sınıflarda haftalık seçilebilecek ders sayısı 22’ye kadar çıkmaktadır. Yani lise kademesinde 9 ve 10. Sınıflar ortak müfredata göre planlanırken 11 ve 12. Sınıflarda lise programına ve çeşitliliğine göre seçmeli dersler haftalık ders çizelgesinde daha geniş yer tutmaktadır.

Seçmeli dersler; İnsan Toplum ve Bilim, Din Ahlak ve Değer, Kültür Sanat ve Spor ana başlıklarından oluşmaktadır. Özellikle öğrencilerin değerlerinden uzaklaşmaması, ülkesini ve kültürel kimliğini tanıması, sosyal yaşamlarında bireyin yalnızlığı yerine toplumun birlikte mutlu yaşamasının önünü açacak dersler öğrencilerin tercihine sunulmuştur.


Okuma Becerileri, Yazarlık Becerileri, Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği, Şehrimiz, Hukuk ve Adalet, Robotik Kodlama, Yapay Zeka, Sosyal Sorumluluk, Afet Bilinci, Medya Okuryazarlığı, Türk Sosyal Hayatında Aile gibi başlıklar değişen müfredatın seçmeli dersleri olarak ön plana çıkmaktadır.

Yine Kur’anı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Medeniyetimize Yön Verenler, Ahlak ve Yurttaşlık Eğitimi, Görgü kuralları ve Nezaket, Adabı Muaşeret, Müzik, Spor, Oyun ve Oyun etkinlikleri, Dijital Sanatlar gibi onlarca seçmeli ders Türk eğitim sisteminde yerini almış oldu.

Seçmeli Dersler ve Merak Edilen Sorular

Seçmeli derslere bu yıl 9 yeni ders ilave edildi. Bu derslerin 2022- 2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden itibaren uygulamaya geçmesi bekleniyor. Bu dersler dönemlik mi olacak? Acaba diğer dersler gibi iki dönem halinde tam yıl mı uygulanacak yoksa her dönem farklı seçmeli dersler seçilebilecek mi?

Müfredata konulan seçmeli dersler hem gelenek ve değer eğimini sağlayacak hem de değişen şartlara göre gençlerimizi yetiştirecek. Öğrencilerin birkaç seçmeli ders alarak yılı tamamlaması yerine dönemlik ya da ikişer aylık süreçler içerisinde daha fazla seçmeli ders okutulması gibi alternatifler oluşturulabilir mi?

Seçmeli dersleri daha önce olduğu gibi okulun öğretmen ve fiziki imkanları doğrultusunda okul idareleri mi seçecek yoksa gerçekten öğrencilerin ve ailelerin tercihleri mi bu süreci belirleyecek? Bazı okullarda öğretmen normuna göre seçmeli ders seçimi yapıldığı bilinmektedir. Yine seçmeli dersleri okul idareleri seçecekse maksat hasıl olmayabilir.

Seçmeli derslere hangi öğretmenler girecek? Bu dersleri okutacak öğretmenler nasıl belirlenecek? Şu anda adalet, vatandaşlık, düşünme becerileri, yapay zeka gibi alanlarda yetişmiş insan kaynağı var mı? Bu derslere yönelik üniversitelerde yeni öğretmenlik bölümleri açılacak mı yoksa mevcut öğretmenlik alanlarına yan dal olarak ilişki mi tutulacak?

Son söz: Seçmeli derslerin dağılımı çok yerinde fakat planlama üzerinde çok ciddi durulmalı, proje ölü doğmamalı. Vesselam…