Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen kanun teklifine göre 25 yaşından büyük araçlar hurdaya ayrılacak ve bu araçların sahipleri ÖTV ödemeden sıfır otomobil alabilecek. Geçtiğimiz hafta otomobil sahiplerinin en çok konuştuğu konu buydu.

TÜİK verilerine göre 2000 model altı aracı olan 3 milyon kişi şimdi yüzde 40-45 oranındaki ÖTV'yi ödemeden alacağı yeni aracın hayalini kuruyor. 1 milyon liralık bir otomobili 600 bin liralara almak gerçekten de insanı konuşturuyor.

En düşük emekli aylığı 14 bin 469 liraya yükseltildi En düşük emekli aylığı 14 bin 469 liraya yükseltildi

Sadece otomobil sahipleri değil ticari aracı olanlar da heyecanlı bu günlerde. ÖTV indiriminden 25 yaşından büyük ağır veya hafif ticari aracı olanlar da yararlanabilecek.

Bu kanun teklifini desteklememek mümkün mü? Yakıt tasarrufundan, can ve mal güvenliğine, hava kirliliğinden, bakım maliyetlerine kadar birçok konuda avantajlar sunacak bu projeye kim karşı çıkabilir?

Gelelim esas konuya. Önce rakamları ortaya koyalım. TÜİK verilerine göre Türkiye'deki araç sayısı Temmuz 2024'te 30 milyon 261 bine ulaştı.  Araç dağılımı şöyle:

Otomobil oranı yüzde 52, yani 15 milyonun üzerinde

Motosiklet oranı yüzde 20, yani 6 milyon

Kamyonet oranı yüzde 15, yani 4 buçuk milyon civarı

Traktör oranı yüzde 7.4, yani 2 buçuk milyon civarı

Kamyon oranı yüzde 3.3, yani 1 milyon diyelim

Minibüs oranı yüzde 1.7, yani 500 binin biraz üzerinde

Otobüs oranı yüzde 0.3, yani yaklaşık 100 bin

Rakamlar böyle. Toplam araç sayısı içinde 6 milyonla motosikletler ikinci sırayı alıyor. Fakat kanun teklifinde 25 yaş üstü traktör ve motosikletlerle ilgili her hangi bir düzenleme gözükmüyor. Unutuldu mu var da biz mi görmüyoruz belli değil. Traktörlerde özel tüketim vergisi yok ama yüzde 20 oranında KDV var. Motosikletlerde ÖTV oranı 250 Cc'ye kadar yüzde 8, 250 cc üstünde yüzde 37. KDV oranı ise diğer taşıtlardaki gibi yüzde 20. Motosikletler de zorunlu trafik sigortası ve motorlu taşıtlar vergisine tabi. İki yılda bir muayeneden geçmek zorunda. O zaman bu ayrım neden?

TÜİK verilerini araştırdım. 2000 model altı 25 yaşın üstündeki motosiklet sayısını bulamadım. Kendi gözlemlerime dayanarak trafiğe kayıtlı 6 milyon motosikletin en az 500 bininin 25 yaş üstü olduğunu söyleyebilirim. Gidin Manisa'ya, Muğla'ya, Kilis'e, Iğdır'a... Bu şehirlerde motosiklet sayısı otomobil sayısının üzerine çıktı. Sadece bu iller mi?  Anadolu'nun her yerinde tarımdaki en önemli ulaşım araçlarından biridir motor. Sabah tarlasına gider, öğle evine döner, öğleden sonra bağına, akşam kahveye motosikletiyle gider Mehmet Abi. Yengeyi arkasına bindirir filanca köydeki torununu sevmeye gider. Hala sepetli motorlarla yük taşınır Sakarya vadisinde.

O zaman ben de diyorum ki:

Kanun teklifinin maksadı can ve mal güvenliği ise, yaşlı motorlar da hurdaya gitsin, sıfırları ÖTV'siz olsun. Eskilerin frenleri tutmuyor, direksiyonları bir tarafa çekiyor. Yenilerde ABS'yi bırak kaymayı önleyen yağmur modu, vites değişimini kolaylaştıran quickshifter, çekiş kontrol sistemleri ve daha neler neler var.

Tüm motorlu araçların kayıt altına alınmasını istiyorsak, "Eski motorunu getir, yenisini ÖTV'siz al." demeliyiz. Böylece muayenesiz, sigortasız ve kayıtsız motosiklet kalmaz.

Eski araçların bakım maliyeti yüksek, ekonomiye zarar veriyor diyorsak, sürekli arıza yapan yaşlı motosikletler için de ÖTV muafiyeti getirilmeli ki milletin parası cebinde kalsın.

Kanun teklifinin amaçı hava kirliliğini önlemek karbon salınımını düşürmek ise eski motosikletler için de ÖTV muafiyeti getirilsin. Çünkü Anadolu'nun herbir köşesinde iki zamanlı motosikletler egzozlarından mavi duman atmaya devam ediyor. Bilmeyenler vardır; iki zamanlı motosikletlerin benzinine 10 litrede yarım litre yağ karıştırılır. 

Yağlamasını bu yolla yapar ama kuyruğunda hep mavi duman vardır.

Yakıt tasarrufu ise istediğimiz,100 kilometrede 6  litre benzin yakan 25 yaş üstü motoru hurdaya vereceğiz. Yerine Euro 5 plus kriterlerini taşıyan ve 100 kilometrede 2 litre yakan 125 cc'lik bir teknoloji harikasını ÖTV'siz yapacağız. Hatta 250 cc'ye kadar motosikletlerdeki yüzde 8'lik ÖTV'yi kaldırıp bir miktarda KDV indirimi yapılsın ki tasarruf daha da artsın.6 milyon motosiklet her gün 1 litre benzin tüketse günde 6 milyon litre yapar. Buyrun hesabı siz yapın.

Teklif, ağır hasar görmüş veya pert olmuş araçları ucuz yolla tamir edip tekrar piyasaya sürmenin önüne geçmeyi amaçlıyor ise… O halde aynı uygulamayı motosikletler için de yapmalıyız. Çünkü sigorta şirketleri pert olmuş motosikleleri "ağır hasarlı etitketi”yle tamircilere satmaya devam ediyor. Yürüyecek kadar toplanan ve  bolca cilalanan bu motorlar yeni sahibi ile tekrar yollara çıkıyor. Sonrası Allah korusun...

Umarım kanun teklifini veren sayın milletvekilleri bu çağrımızı dikkate alır ve teklifin kapsamanı motosikletleri de kapsayacak şekilde genişletirler. Ve umarım motosiklet platformları, kurye dernekleri, motosiklet üretici ve distribütörleri kendilerini yakından ilgilendiren bu konuda bir "ses" verir.

Ali GÜVEN / TV100