Eğitim-İş Sendikası Antalya 2 No’lu Şube Başkanı Önder Güneş, öğrencilerin kantinden alışveriş yapamaz hale geldiğine dikkat çekerek, eğitimde fırsat eşitsizliğini daha da derinleştiren sorunların çözülmesini istedi. Kantinlerinin TBMM’ye bağlanmasını önerdi. Türkiye’de derinleşen ekonomik krizin hayatın her alanında olduğu gibi eğitimde de kendisini en sert şekilde hissettirmeye devam ettiğini dile getiren Başkan Güneş, “Artan hayat pahalılığı, ailelerin çocuklarının eğitim hayatını sürdürmesini zorlaştırırken, okul kantinlerindeki fahiş fiyatlar da öğrenciler için beslenmeyi lüks hale getirdi. Bu ülkenin geleceği olan öğrencilerimiz, önce karanlığa, şimdi de açlığa mahkum edilmiştir. Eğitim bir hak olduğu gibi, beslenme de bir haktır ve gasp edilemez” dedi. Başkan Güneş okul kantinlerindeki yiyeceklerden tostu örnek göstererek içerisindekileri kamuoyu ile paylaştı. Okul kantinlerindeki fiyat artışlarının öğrencilerin sağlıklı beslenmesini imkansız hale getirdiğine dikkat çekti.
‘Kantinlerde fiyatlar uçtu’
Son bir yılda neredeyse tüm gıda ürünlerine gelen zammın okul kantinlerini de vurduğunu ifade eden Başkan Güneş, “TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon oranına rağmen, kantinlerdeki fiyat artışlarının bunun neredeyse iki katına ulaştığı görülüyor. Üstelik bu fiyatlar bazı kantinlerde çok daha yüksek. Veliler, çocuklarına beslenme çantası hazırlayacak zaman bulamadıklarında, okul kantinlerine yönelmek zorunda kalıyor. Ancak fiyatlar asgari ücretli ailelerin bütçesini sarsacak seviyeye ulaştı. Asgari ücretle geçinen bir ailenin gelirinin büyük bir bölümü kantin harcamalarına gidiyor” dedi. Başkan Güneş bu durumu “Çocuklarımızın Meclis lokantasında vekillerin kıymalı pide yediği parayla ancak tost alabiliyor olması utanç vericidir” sözleriyle eleştirdi.
‘Veliler çaresiz, çocuklar mahzun’
‘Ekonomik kriz nedeniyle evlerde ampuller sayılarak yakılırken, sebze taneyle alınırken ve et tüketimi ayda bire düşerken, okul kantinlerindeki fiyat artışları velileri de zor durumda bırakıyor’ diyen Güneş, “Birçok çocuk, kantinden alışveriş yapamadan arkadaşlarının yediklerine bakmak zorunda kalıyor. Okul kantinleri, çocuklar için boyunlarının büküldüğü yerler haline geldi. Bu sorunun derhal çözülmesi gerekmektedir. Oysa beslenme de eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır ve açlığın öğrenmeyi zorlaştırdığı bilimsel bir gerçekliktir. Ancak mevcut ekonomik koşullar, çocuklarımızı aç bir şekilde eğitim görmeye mecbur bırakıyor” şeklinde konuştu.
‘Yalnız esnafın sorumluluğu değil’
Güneş, “Eğitim-İş okul kantinlerindeki yüksek fiyatların yalnızca kantinci esnafının sorumluluğunda olmadığını belirtiyor. Sendikaya göre, bu sorunun asıl kaynağı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okulları birer kamu kurumu olmaktan çıkarıp, şirket gibi yönetmeye zorlamasıdır” dedi. Okulların kendi döner sermayeleriyle ayakta kalmaya çalıştığını belirten Önder Güneş, kantincilerin yüksek kira ve ihale bedelleri ödemek zorunda bırakıldığını, bunun da fiyatların artmasına neden olduğunu ifade etti.
‘Rant kapısı gibi görünüyor’
Okul yöneticilerinin, kantin kiralarını gelir kaynağı olarak gördüğünü dile getiren Başkan Güneş, “Kantinciler ise kar edebilmek için fiyatları artırıyor. Devlet desteği olmadan ayakta kalmaya çalışan bu sistemde fiyatlar, hijyen ve sağlık gibi kriterler geri plana itiliyor. Okullarda kar-zarar üzerine kurulu bir sistem yerine, öğrencilerin temel haklarını önceleyen bir eğitim politikası izlenmesi gerekiyor. Bugün Meclis lokantasında vekiller sudan ucuz fiyatlarla yemek yerken, öğrencilerimiz kantinde bir tost almak için bile zorlanıyor. Eğer Meclis üyeleri uygun fiyatlı yemek yiyebiliyorsa, geleceğimiz olan çocuklarımız için de aynısı sağlanmalıdır. Çocuklarımızın hayati ihtiyaçları rant kapısı haline getirilemez. Eğitim hakkı gibi beslenme hakkı da gasp edilemez. Devlet okullarında kantin fiyatları, öğrencilerin erişebileceği seviyeye çekilmeli ve kantinler kamu hizmeti anlayışıyla işletilmelidir. Aç karnına ders olmaz. Milli Eğitim Bakanlığı’nı, bu konuda acilen adım atmaya davet ediyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Kaynak: Akdeniz Manşet