İş bırakma eylemlerine katılan öğretmenlere hangi cezalar verilecek ?

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren eğitim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenlerin son zamanlarda iş bırakma eylemlerine katılmalara sebebiyle yaşanan belli başlı tartışmalar bulunmaktadır.

Öğretmenlerin en son maaş zamları sebebiyle katılmış oldukları iş bırakma eylemlerinden ötürü Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü aracılığıyla ilgili eylemlerin yasal olmadığını belirten resmi yazıları yayınlamıştı.

Öğretmenlerin ve Yöneticilerin Ek Ders Ücretlerinde Değişiklik Öğretmenlerin ve Yöneticilerin Ek Ders Ücretlerinde Değişiklik

Söz konusu resmi yazıların öğretmenlere tebliğ edilmesini isteyen personel genel müdürlüğü ilgili durumla alakalı tedbir alınacağı ve yaptırım uygulanacağı hususlarına da değinmişti. Konuyla ilgili olarak en son Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ❝Hiç kimse sendikal hürriyetimi kullanıyorum. Bugün okula gelmeyeceğim diyemez. Bu bir başkasının temel hakkının hürriyetinin elinden alınmasıdır bir anayasal suçtur kanunlara aykırı bir davranıştır.❞

MEB konuyu yasal mevzuata dayandırmaktadır

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin iş bırakma eylemlerine katılmaları anayasal bir hak olarak nitelendirilen eğitim hakkını engellediği için bahsi geçen sendikal eylemin bir hak olarak kullanılamayacağı görüşündedir. Milli Eğitim Bakanlığı konu ile ilgili olarak görüşlerini 657 sayılı devlet memurları kanununa ve Anayasa’ya dayandırmaktadır.

Özellikle 657 sayılı devlet memurları kanunu öğretmenlerin göreve gelmemeleri durumunda alacakları  cezaları da açıkça ifade etmektedir.

Aylıktan kesme cezası verilecek

Yukarıda paylaşılan durumlardan da anlaşılacağı üzere göreve gelmeyen iş bırakma eylemine katılan öğretmenler göreve gelmemiş olarak kabul edileceklerinden dolayı 657 sayılı devlet memurları kanunu gereği aylıktan kesme cezası alırlar. Göreve geçerli bir mazeret sunmadan 1-3 gün gelmemenin cezası 8’de 1 veya 30’da 1 oranında aylıktan kesme cezasıdır. 

Söz konusu aylıktan kesme cezasını onaylama yetkisi ise il milli eğitim müdürlükleri bünyesinde görev yapmakta olan müfettişlere aittir. Konuyla ilgili olarak öğretmenlerin alacakları aylıktan kesme cezalarını okul müdürü bir alt ceza olan kınama cezasına düşürme hakkına sahiptir.