YKS sonuçlarını değerlendiren Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’ Yayınlanan sayısal verilere baktığımızda devlet üniversitelerinde 7 bin 452, vakıf üniversitelerinde ise 16 bin 286 kontenjanın boş kaldığını görüyoruz. Boş kalan lisans programlarında bizler açısından en dikkat çekici olan fen bilgisi öğretmenliği ve ilköğretim matematik öğretmenliği bölümlerinde ciddi kontenjan açıklarının olması’’ dedi.
Laik ve bilimsel eğitimin son kırıntıları ortadan kaldırılmak isteniyor
2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205 aday tercihte bulunduğunu ve toplam 987 bin 388 aday tercihlerine yerleşerek kayıt yaptırmaya hak kazandığını hatırlatan Parlakçı, ‘’Tek gayesi kendi dünya görüşüne uygun ‘Sorgulamayan, düşünmeyen, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek’ olan AKP iktidarı uzun süredir eğitimin bilimsel niteliğini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu amaçla yapılan değişikliklerle fen, matematik gibi temel bilim derslerinin ders saatleri azaltılmış, din dersleri zorunlu seçmeli ders haline getirilmiş, seçmeli yabancı dil uygulaması kaldırılmıştı. ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ müfredat değişikliği ile de bilimsel eğitim adına ne varsa ‘Sadeleştirme’ ya da ‘Ayıklamaya’ gidilerek laik ve bilimsel eğitimin son kırıntıları da ortadan kaldırılmak isteniyor’’ açıklamasını yaptı.
MEB, öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmeli
Parlakçı, ‘’Bir televizyon programında ‘Çocuğumuzun seçtiği seçmeli dersin üçünü de matematik, fizik, kimya diye seçmek, çocuğun pedagojik gelişimi açısından da problemli, okuldan soğumasına da sebebiyet veriyor’ açıklamasını yapan Milli Eğitim Bakanının olduğu bir ülkede üniversite tercihlerinde fen ve matematik öğretmenliği bölümlerindeki düşüş normal. Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırmak için siyasal iktidar ve onun bakanı tarafından her gün yeni bir açıklamanın yapıldığı, geleceksizlik ve değersizlik kıskacında on binlerce öğrencinin eğitim fakültelerinden uzaklaştığı bir dönemde MEB’in yapması gereken ‘Öğretmen akademileri’ peşinde koşmak yerine eğitimin niteliğini artırmak ve öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek olmalı’’ ifadelerini kullandı.
Koşulların değişmesi için politikalar üretmeli
Üniversiteye kayıt işlemlerinin bugün sona ereceğini sözlerine ekleyen Parlakçı, ‘’İktidar, eğitimin ve öğrencilerin gerçek sorunlarına odaklanmalı, üniversite öğrencilerini ve gençleri borç, zam, katkı payı, öğrenim ücretleri, güvencesiz çalıştırma ve işsizlik kıskacı içinde öğrenim görmeye zorlayan bu koşulların değişmesi için politikalar üretmeli. Yükseköğretim öğrencilerinin nitelikli bir eğitim görmeleri, üniversitelerde insan onuruna yaraşır, demokratik ve kendilerini güvende hissettiği bir ortamın oluşturulması bir an önce sağlanmalı’’ şeklinde konuştu.