Yeni eğitim-öğretim döneminin 9 Eylül’de başlayacak olmasına karşın, 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasında Danıştay’ın kararının beklendiği öğrenildi. 2023 KPSS notu ile yapılması gereken atamalar önce Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “mülakat” ısrarına takıldı. Bakanlık tarafından 14 Mayıs’ta “Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında atamalarda KPSS notunun yüzde 50’si, sözlü sınavın yüzde 50’sinin genel nota etki etmesi kararlaştırıldı. Böylece 1 Temmuz’da atamalarda mülakat süreci başladı. Mülakatlar 10 Ağustos’ta sonlandı. Ancak bakanlık tarafından 13 gündür mülakat sonuçları açıklanmadı. Bu durum öğretmen adaylarının tepkisini çekerken, dikkat çeken bir iddia gündeme geldi. Bakan Tekin, Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan’la önceki gün yaptığı görüşmede mülakatlara ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Tekin, görüşmede Eraslan’a şunları söyledi: “Danıştay kararını bekliyoruz. Mülakat sonuçlarını açıklarsak ardından Danıştay iptal ederse öğretmenlerimiz daha da mağdur olacak. Gelen kararın ardından açıklama yapacağız. Daha önce 100 olan mülakat ağırlığını yüzde 50’ye bizler indirdik. İptal olması durumunda mülakat ağırlığı 100 yüz olacak. Gözlerimiz oradan gelecek kararda.”


İKİ OLASILIK ÜZERİNDE DURULUYOR
Başta atama bekleyen öğretmenler olmak üzere siyasi partiler ve sendikalar tarafından mülakatlara ilişkin “yürütmenin durdurulması ve ilgili maddenin iptali” talebine yönelik açılan davalarda Danıştay’ın ne zaman karar vereceği merak konusu olurken, hangi yönde karar vereceği de ayrı bir tartışmayı doğuruyor. Bu kapsamda da Danıştay’ın davalara yönelik iki farklı yönde karar vermesi olasılığı bulunuluyor. Danıştay’ın 2 Eylül’de başlayacak yeni adli yıldan önce karar vermesi beklenmiyor. Eğitim hukukçularının aktardığı bilgilere göre; eğer Danıştay iptal kararı verirse atamalarda eski yöntem kullanılacak. Yani atamalarda mülakat notu KPSS notuna paralel yuvarlanarak “atamalar yüzde 100 mülakat notu üzerinden” gerçekleşecek. Diğer bir olasılık ise Danıştay’ın mülakat sürecini tekrarlatması olarak gösterildi.

ÇÖZÜM: ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK
Danıştay’ın karar vermesine kadar ki süreçte bakanlığın öğretmen açığını nasıl kapatacağı da ayrı bir sorunu oluşturuyor. Eğitimciler bu kapsamda bakanlığın ücretli öğretmenlik uygulamasına başvurmasını, öğretmen istihdam sürecini askıya alarak ve düşük ücretlerle eğitimi sürdürmesini bekliyor. Eğitimciler bu uygulamanın da kamuda eğitim seviyesinin düşmesine ve öğretmenlik mesleğinin değerinin aşağı çekilmesine neden olacağını vurguluyor.


‘MİNAREYE KILIF HAZIRLIYORLAR’
Konuya ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmede bulunan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Her adımları bir kaos. Yargısal sürecin uzamasıyla atamaları geciktirip kamuda tasarruf sağlamayı hedeflediklerini düşünüyorum. Meclis’in açılamasıyla görüşülecek ‘Öğretmen Meslek Yasası’ kapsamında getirilmesi hedeflenen öğretmen akademilerinin geçmesi için kamuoyu zemini oluşturuluyor. Minareye kılıf hazırlıyorlar. Kendi memurlarını oluşturmak için bu akademileri kuracaklar. Kamuoyunda da gerekli algıyı oluşturmak için mülakatlardaki kriz yaratıldı” dedi.

Öğretmenlere Rekor Maaş Promosyonu Öğretmenlere Rekor Maaş Promosyonu

Cumhuriyet

Editör: Serhat SALİMOĞLU