Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Ekim itibarıyla taklit ve tağşiş yapan firmaları günlük olarak açıklamaya başladı. "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinden yayınlanan listede hileci firmalar ve markalar tek tek ifşa ediliyor.


LİSTEYE "KÖFTECİ YUSUF" DAMGA VURDU
Bu listeye damga vuran olay ise neredeyse tüm Türkiye'nin gittiği Köfteci Yusuf'un ürünlerinde domuz eti çıkması oldu.Bakanlığın 10 Ekim tarihli ifşa listesinde Köfteci Yusuf'un döner ve köftesinde "domuz eti" olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Köfteci Yusuf'taki domuz eti skandalıyla ilgili ilk kez konuştu - 1. Resim

Öğrencilerin Ders Kitaplarındaki O Şiir Gündem Oldu.. Öğrencilerin Ders Kitaplarındaki O Şiir Gündem Oldu..

KÖFTECİ YUSUF SUÇU BAKANLIĞA ATTI 
Köfteci Yusuf konuyla ilgili yaptığı açıklamada olaydan bakanlığı sorumlu tutmuştu. Açıklamada, "Normal Bakanlık işleyişindeki teamüle göre olumsuz bir sonuç tespit edildiğinde sonuç derhal olumsuzluk tespiti yapılan iş yerine bildirilir. Ancak bu teamüle aykırı bir şekilde uzunca bir süre sonra bildirim şubeye değil merkezimize yapılmıştır. Eğer ki bu şekilde direkt olarak bildirim yapılmış olsaydı kamera kayıtlarımız başta olmak üzere tüm süreçlerimiz (karkas alınan etin tedariğinden başlanılarak; üretim aşaması, üretim aşamasından sevkiyat sürecine ve nihai olarak ürünün satışı ve numune alınan ana kadar) kontrol edilirdi ve böylelikle alınan numunenin izlenebilirliği tam olarak sağlanabilirdi. Ancak tarafımıza olumsuz sonuçlar usule aykırı bir şekilde çok geç bildirildiğinden bu izlenebilirliği gerekli ölçüde sağlayamamaktayız." ifadeleri yer almıştı. 

"NUMUNE ALINIRKEN BİRÇOK TEKNİK HATA YAPILMIŞTIR"
Numune alınırken hata yapıldığı belirtilen açıklama şöyle devam etmişti: "Nitekim bu izlenebilirliğin en şeffaf ve kabul edilebilir aşaması kamera kayıtlarının incelenmesi olacağından numune alınan partinin bahsettiğimiz süreçlerine ilişkin kamera kayıtlarına ulaşmamız mümkün olmamıştır. Yukarıda bahsedilen numune alma işlemleri esnasında birçok teknik hata yapılmış olup, bu hatalar yapılan analizlerin sonuçlarını gerçeklikten uzaklaştırmaktadır. Bu hususlarla ilgili tüm teknik detayları hukuki süreçler sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşacağız. Yukarıda bahsettiğimiz usulsüzlükler içeren ve gerçeği yansıtmayan analiz sonuçları sonrasında Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe Müdürlüğü tarafından üretim tesisimizde yerinde yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuç ile karşılaşılmamıştır. Bilakis üretim tesisimizin hijyen ve diğer uygunluk koşullarını taşıdığı değerlendirilmiştir."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN "KÖFTECİ YUSUF" YORUMU  
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye gündemine bomba gibi düşen olayla ilgili ilk kez konuştu. Sırbistan dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Sayın Cumhurbaşkanım Tarım Bakanlığı'nın başlattığı bir mücadele var. Zehirli gıdalar, tağşiş, millete domuz eti falan yediren müesseseler var. Bunlar ifşa ediliyor Tarım Bakanlığı tarafından. Bu mücadeleyi siz nasıl karşılıyorsunuz? İkincisi de bir köfteci zinciri var. Önce 'Kollanıyor' denildi, sonra ifşa edildi. Şimdi de 'Haksızlık yapılıyor' filan deniyor. Tam bir tartışmanın göbeğinde o köfteci zinciri. O tartışmaları da izliyor musunuz? Ne düşünüyorsunuz?" sorusu yöneltildi.

Erdoğan soruya şöyle cevap verdi: 

Türkiye'de 724 bin gıda işletmesi var. Bunlar üretenler, satanlar, dağıtanlar. Bunlar her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mutlaka bir kez denetlenir. Bu yıl denetimlerin sayısı 1 milyona yaklaştı. Tarım ve Orman Bakanlığımız bir sıkıntı tespit edildiği anda bunları elektronik olarak anlık takip edilebilecek bir hale getirdi. Sözünü ettiğiniz köftecideki denetimde Ankara’da iki şubede uygunsuz gıda tespiti yapılıyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. İtiraz süreçleri oluyor.

Mahkeme Tarım Bakanlığımızın kararını önce iptal ediyor, Bakanlık tarafından bu karara itiraz edildiğinde bu kez itirazlar kabul ediliyor. Yargı süreci tamamlandığında ve kesinleştiğinde de bu denetim raporu yayımlanıyor. Bakanlığımızın yapmış olduğu idari işlemler de yargısal denetim altındadır. Herkesin de kendini savunma hakkı bulunuyor. Netice itibarıyla mahkeme nihai kararı veriyor, Bakanlık da denetimin sonucunu yayımlıyor. Bu denetimlerimiz devam edecek, devam ediyor. Sonuç itibarıyla gıda konusu hakikaten ciddiye alınması gereken bir husus.

Düzenleyen: Mesut Şahin - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi

Editör: Serhat SALİMOĞLU