Anayasa Mahkemesi, Diyarbakır’da sendikal eyleme katıldıkları için disiplin cezası alan öğretmenler lehine hak ihlali kararı vererek, her birine tazminat ödenmesine hükmetti
Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır’da sendikal bir eyleme katıldıkları gerekçesiyle disiplin cezasına çarptırılan öğretmenlerin başvurusunu değerlendirdi. Mahkeme, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmederek, öğretmenlerin her birine 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyarbakır Konukevi önünde gerçekleşen eyleme katılan öğretmenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verdi. Cezanın gerekçesi olarak, ilgili maddede yer alan “görev sırasında ayrımcılık yapmak ve kişilerin yarar veya zararını hedef alan davranışlarda bulunmak” hükmü gösterildi.
Öğretmenler, bu karara karşı yargı yoluna başvurdu. İlk olarak İdare Mahkemesi, söz konusu eylemin görev sırasında gerçekleşmediğini belirterek cezayı iptal etti. Ancak istinaf mahkemesi, 657 sayılı Kanun’un 125. maddesinde yer alan “benzer fiillere aynı disiplin cezalarının uygulanabileceği” hükmüne dayanarak idare mahkemesinin kararını kaldırdı ve cezayı onadı.
Son olarak Anayasa Mahkemesi, istinaf mahkemesinin gerekçesiz bir şekilde temel hakları ihlal ettiğine hükmetti. AYM, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına yapılan müdahalenin yeterli bir gerekçeye dayandırılmadığını belirterek hak ihlali kararı verdi.