Son günlerde milli eğitimde yaşanan olaylar tüm eğitimcileri olduğu gibi beni de üzüyor.

Eğitimci dostlarım, “Galip Hocam, bu tür yazıların eğitim kurumlarını itibarsızlaştırıyor, öğretmenlerin moralini bozuyor” diyerek sitem ediyor.

Veli nimetim okurlarımdan arayanlar teşekkür ettikten sonra “Galip Hocam, eline, kalemine, yüreğine sağlık. Sen de yazmasan eğitim kurumlarını itibarsızlaştıran müdürlerin yaptığı yolsuzlukları, kamuyu zarara uğrattıklarını öğrenemeyeceğiz” diyorlar.

Herkesin düşüncesine, yorumuna saygılıyım.

Gerçekleri “Haberde Öncü Yorumda Güçlü” Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi farkıyla yazmaya devam edeceğim.

Doğruları, değerli okurlarımla “Gündemi Takip Eden Değil Gündemi Belirleyen” Galip Hoca yazılarıyla paylaşacağım.

Yıllardır, okullara müdür atamalarında önceliğin “liyakat” olması, eğitim sendikalarının görevlendirmelerde ellerini çekmeleri gerektiğini yazıyorum.


Vali Seddar Yavuz başkanlığında yapılan 2023- 2024 Eğitim Öğretim Yılı değişik tarihlerde yapılan “Okul Güvenliği” toplantılarında yapılan çalışmalar tüm yönleriyle değerlendiriliyor, istişareler yapılıyor, koordinasyon gerektiren konular görüşülüyor, okul müdürleri uyarılıyor.

Herkes bildiğini okuyunca okullarda yolsuzluklar, öğretmenlere saldırılar, kadın öğretmenlere tacizler, akran zorbalığı tavan yapıyor.

Açılan soruşturmalara milli eğitim bakanlığı yetişemiyor.

Görevlendirilen müfettişler gitmeden yenileri geliyor.

İddialar, idari ve adli soruşturmalar, görevden el çektirmeler, gözaltına alınmalar, tutuklamalar tüm zamanların rekorunu kırıyor.

Galip Hoca her zaman olduğu gibi yine haklı çıkıyor.

İTÜ MTAL'den YKS'de büyük başarı İTÜ MTAL'den YKS'de büyük başarı

Kocaeli, bir zamanlar Ulusal ve uluslararası yarışmalarda, LGS ve YKS sırlamalarında Türkiye’ye örnek ve model gösterilirken son dönemde

yolsuzluklarla anılıyor.

Yarın Şirintepe'de eski adı 7. Boru İlkokulu yeni adı Şehit Kadir Hasan Tanrıverdi İlkokulunda yapılacak son ders zili töreninde, 2023- 2024 Eğitim Öğretimin başladığı 11 Eylül 2023’ten buyana eğitimde çok hareketli, olaylı, bol soruşturmalı günleri unutup hiç bir şey olmamış gibi  “Vatan, Millet, Sakarya” nutukları atacağız.

Yolsuzluğun adresi Gebze MESEM
GEBZE DE GELENEĞE UYDU
Değerli okurlarım,

Son bir aydır sırayla; İzmit’te Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde MESEM programına sahte kayıt yaptırdıkları ve kayıt başına düşen ücreti tanıdık şirketlere aktardıkları iddiasıyla idari ve adli soruşturma açıldığını, Gölcük Saraylı İlk ve Ortaokulunda müdürün öğretmenlerin ek ders ücreti üzerinden kamunun yüz milyonlarca lira zarara uğrattığını,

Başiskele’de Kocaeli Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile Manevi Ve İktisadi Kalkınma Vakfı (MİKAV) arasında imzalanan protokol doğrultusunda milli eğitime devredilen Nadide Eğitim Kurumlarında imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı, Kuran kursu hocalarının ÇEDES projesi kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirileceğini,

Kandıra Kırkarmut Şehit Er Ahsen Budak İlkokulu müdürünün okuldaki evli kadın öğretmene tacizde bulunduğu iddiasıyla açığa alındığını, tutuklandığını yazıyorum.

Bugün, okullarda yolsuzluk yarışına giren bir diğer ilçemiz Gebze’yi yazacağım.

Önce okul müdürleri ve danışman şirketlerle firmaların karıştığı Gebze Muallimköy MESEM’i tanıyalım;

BİR: Eski adı Çıraklık Eğitim Merkezi olan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) 2016 yılında örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alındı.

İKİ: En az ortaokul mezunu adayların kayırt yaptırdığı, çıraklık eğitiminin 3 yıl, kalfalık eğitiminin 1 yıl olduğu merkezde öğrencilere haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün işletmelerde beceri eğitimi veriliyor.

ÜÇ: Mesleki Eğitim Merkezine (MESEM) devam eden 9, 10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yüzde 30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alıyor.

DÖRT: Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabiliyor.

BEŞ: MESEM programına dahil eden işletmeler, bunun karşılığında aldıkları milyonlarca lira teşvikler İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor.

MÜDÜR VE 6 KİŞİ GÖZALTINDA
Değerli okurlarım,

MESEM müdürlerinin yasa ve yönetmeliğin boşluklarından yararlanarak yolsuzluk yaptığı kurumlardan biri de Gebze Muallim Köydeki Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM).

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla ilçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin fiziki takibe aldığı Gebze Mesleki ve Eğitim Merkezine düzenlenen operasyon sonrası MESEM müdürü Ş.Y. 2 müdür yardımcısı, 2 memur, MESEM ile işbirliği yapan 2 danışman olmak üzere toplam 7 kişi gözaltına alındı.

Jandarmadaki sorgulama sonrası gözaltına alınanların sayısının artacağı belirtiliyor.

MESEM üzerinden elde edilen haksız kazanç miktarının 1 milyar lşraya yakın olduğu iddia ediliyor.

SONUÇ: Milli Eğitim önceki Bakanı Mahmut Özer tarafından uygulamaya konan, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM), sanayinin ihtiyacı kalifiye ara eleman yetiştirmesi ve istihdam yaratması açısından önemli bir proje.

Ancak, projede kullanılan paranın MESEM müdürünün inisiyatifine bırakılması, denetlenmemesi, denetlense bile bankalardaki kişilerin hesap hareketlerine ulaşılmaması bakımından kolay istismar edilebilecek, kamunun milyonlarca zarara uğratılacağı bir sistem.

Umarım, Gebze son olur. Diğer ilçeler İzmit, Gebze, Gölcük, Kandıra hatta Başiskele’de yaşanan olayları örnek almaz!

Galip ATAMAN / Bizim Yaka