Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesindeki Risk Analiz Merkezi’nde yapılan araştırmalar sonucunda, kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefler tek tek tespit edildi. Yaklaşık 6.500 mükellefe yönelik çalışmada aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat temin etmesi mercek altına alındı. 


1 YILDA 4 MİLYAR LİRALIK 'KAYIT DIŞI TİCARET'
Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla ya da kapıda yapılan ödemeler dikkate alınarak milyonlarca işlem hassas şekilde tarandı. Böylece, 2023 ve 2024 yıllarında hacmi yaklaşık 4 milyar liraya ulaşan büyük bir kayıt dışı ekonomi gün yüzüne çıkarıldı. Gerçek veya imitasyon binlerce saat, vergi ödenmeden el değiştiriyor. Bu ürünler için satış sonrasında belge düzenlenmediği, tüketicilerin de bu yolla edindiği belgesiz ürünler sebebiyle mağdur olduğu tespit edildi. VDK’nin analiziyle, ilk aşamada 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı saptandı. Analize takılan saatlerin bir kısmı Rolex, Omega, Patek Philippe gibi markaların imitasyon ürünleri oldu.

2025 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? 2025 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?


LÜKS SAATLERE ÖDENEN PARANIN KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR
Sadece kayıt dışı imitasyon saat ticareti değil, orijinal saatlere yönelik tüketici profilleri de takibe alındı. Bu süreçte görülebilir bir kazancı olmayan mükelleflerin lüks saatlere ödedikleri tutarlar dikkate alınarak bu kazancın kaynağı araştırılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliyenin hiçbir sektörde ve alanda çalınmadık kapı bırakmadığına işaret ederek, “Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisiyiz” dedi.

Düzenleyen: Sevda Altunbaş - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi