KPSS SINAVINA 1 SAAT KARARI! KPSS SINAVINA 1 SAAT KARARI!

Pervin Kaplan "TYT sorularında ‘öğretmen dokunuşu' mu var? Din soruları neden zorlaşıyor" başlıklı yazısı


3 3 milyon 120 bin 878 adayın katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) sorularında “öğretmen” etkisi mi oldu? Neden bu soruyu soruyoruz?

Birincisi sınava giren öğrenciler soruların dilinin daha net, anlaşılır ve soruların uzunluğunun da makul olduğunu dile getiriyor. Örneğin geçen sene Türkçe sorularında sınava giren Türkçe öğretmeni bile bu test için ayırdığı zamanı tüketmiş, 26’ncı sorudan sonra mola vermek zorunda kalmıştı. Çünkü sorular çok uzundu, sabır gerektiriyordu, felsefi, sanat gibi metinlerle donatılmıştı. Bunun sonucunda da geçen yılın belirleyici testi Türkçe olmuştu.


Bu yıl ise Türkçe sorularında her ne kadar “güçlü çeldiriciler” olsa da öğrencileri mutlu eden paragraf sorularının daha kısa olması oldu. Soruların dilinin daha net ve anlaşılır olduğunu dile getiren öğrenciler, diğer testlerde soru metinlerinin çok uzun olmadığını ifade etti. Bir de sorularda dikkat çektikleri nokta ise hem sosyal hem de fen bilimleri testinde bilgi isteyen soruların daha fazla olmasıydı. Bir başka konu da öğrencilerin yılın son aylarında sınava hazırlanmak için devam etmediği günlerde işlenen konulardan soru çıkmaması oldu.

ÖĞRETMENLER SORU HAZIRLADI

Bu yıl ilk kez lise branş öğretmenleri de YKS için oluşturulan soru havuzuna soru verdiler. İşte sorulardaki bu değişikliklerin nedeni ÖSYM’nin soru hazırlama ekibine katılan lise branş öğretmenleri olabilir mi? Bunun yanıtını soru kitapçıkları yayımlandığında daha net söyleyebileceğiz.

SOSYAL BİLİMLER TESTİ BELİRLEYECEK Mİ?

Yine öğrencilerden edindiğimiz bilgi bu sene sosyal bilimler testinin belirleyiciliği üzerine. Bu testteki sorular 5'er tarih, coğrafya, felsefe ve din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu. Bu soruların zorluğunu öğrenciler dile getirdi. Yine Türkçe'de de çeldiricileri güçlü birkaç sorunun ayırt edici olduğu da ortada. Matematik sorularının ise birkaçı dışında geçmiş yıllara göre kolay bulunması da bu yıl anlaşılan matematik ortalamalarını yüksetecek.

DİN SORULARININ AĞIRLIĞI ARTIYOR MU?

Bir de bu yılın hem Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) hem de YKS’de din sorularının zorluğu dikkat çekti. Bu sorular diğer derslere göre daha ayırt edici olarak hazırlanmıştı. Hem öğrenci hem de eğitimciler bu soruların geçmiş yıllara göre daha zor olduğunu ve bu derse çok hakim olan öğrencilerin çözebileceğini dile getiriyor. Eski yıllarda öğrenciler bu soruları yorum yaparak da çözebildiklerini söylerken, bu yıl eğer tüm kavramlara ve dersin içeriğine hakim olmayanların çözmesinin zor olduğu belirtiyor.

Peki neden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin soruları diğer yıllara oranla daha zor ve ayırt edici oluyor? Sizin cevabınız nedir?

Kaynak: pervinkaplan.com
 

Editör: ELİF KOÇ