İngiltere'de 5 yaşında bir çocuğun enfeksiyona yenik düşmesi ile Strep A kaynaklı ölü sayısı 9'a yükseldi. Peki, Strep A virüsü nedir, Türkiye'de var mı? Strep A nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?
STREP A NEDİR?
Strep A, genellikle boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türü. Boğaz ağrısından impetigo ve kızıl ateşe kadar çeşitli hastalıklara neden olurlar, ancak bazen bakteriler kan dolaşımına karışabilir ve invaziv Grup A strep (iGAS) adı verilen ciddi bir hastalığa neden olabilir.
STREP A VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR, NASIL BULAŞIR?
İnsanlara Strep A bakterisi yakın temas, öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşabilir. A grubu strep bakterilerine maruz kalan birinin strep boğazına veya kızıl hastalığına yakalanması genellikle iki ila beş gün sürer.
Döküntü ve ateş yaygın semptomları arasında olsa da hastalık genellikle ateş ve boğaz ağrısı ile başlar. Yutma sırasında ağrı olabilir.
STREP A TÜRKİYE’DE VAR MI?
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güven, çocukluk çağı aşılamalarının, pandemi döneminde başlayan aşı kararsızlığı veya aşı karşıtlığından etkilendiğini belirterek, "Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib menenjiti veya ‘streptococcus pneumonia’ menenjitlerini de görmeye başladık" dedi. Prof. Dr. Güven, ABD ve İngiltere’de endişeye yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını, A tipi streptokok nedeniyle oluşan boğaz enfeksiyonlarının mutlaka doktor kontrolünde antibiyotikle tedavi edilmesi gerektiğini, aksi taktirde bu bakterinin ileride kalıcı kalp hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti.
Kovid pandemisi sonrası artan mevsimsel enfeksiyon hastalıkları, en çok çocukları olumsuz etkiliyor. Bu kış, çocuk aciller, çocuk hastalıkları servisleri ve yoğun bakımlar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle mevsiminden önce dolmaya başladı. İstanbul’da pek çok hastanenin çocuk acillerine özellikle yüksek ateş ve boğaz ağrısı ile başvuranların sayısı günlük 1000-1500 kişiyi buluyor. Uzmanlar, pandemiden sonra ilk kez maskesiz geçirilen bu kışın en çok çocukları vurduğunu kaydediyor. ABD ve Avrupa’dan bildirilen ve endişeye yol açan Strep A enfeksiyonundan, viral ensefalitlere, çocuklar pek çok hastalık etkeniyle karşı karşıya. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, “Menenjit etkenleri de damlacık yoluyla veya solunum salgıları ile bulaşabiliyor. Ülkemizdeki başarılı aşılama programları sayesinde bakteriyel menenjit vakalarını neredeyse hiç görmüyorduk. Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib menenjiti veya ‘streptococcus pneumonia’ bakterisine bağlı menenjitlerini de görmeye başladık" dedi.