SINAVA DAYALI YÖNETİCİ ATAMALARI DURDURULMALI
Malumunuz son yıllarda okullardaki yöneticiler sınava dayalı olarak atanıyor. Bu herkesin adil gördüğü ve hakkaniyet ilkelerine uygun olarak ilerleyen şeffaf bir sistem.Bu sistemin deneyim ve yeterli tecrübe ile harmanlanmasında ciddi fayda görmeme rağmen yine büyük ölçüde içimize sindiğini söylemek istiyorum.
Fakat bu düzgün ve yerinde işleyişin, yeri ve zamanını mevcut duruma göre ayarlama yada hesaplama yapmadan, sadece takvime bakarak uygulamaya zorlanması bazı sıkıntılara sebep olmak üzere. Hepimizin malumu 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibariyle 12 yıllık zorunlu eğitime geçilmiş ve 4+4+4 diye okular ilkokul, ortaokul ve lise diye ayrılmıştır.İlköğretim okullarına bu zamana kadar atanan ve görevlerini sürdüren idari kadrolar, okullarının ilkokul,ortaokul şeklinde dönüşmesiyle sadece branşlarına bakılarak norm kadro fazlası durumuna düşmüşlerdir.
Branşı sınıf öğretmeni olan idareci dönüştürülen okulunun ortaokul olmasıyla, branşı ortaokula uygun idareci dönüştürülen okulunun ilkokul olmasıyla ya da okulu taşıma merkezi olup hem ilkokul hem ortaokul olan idareci okulunda kalmasına rağmen, norm kadro fazlası durumuna düşmüştür. Bu, idarecilerin kendi inisiyatifinde olmadan gelişen bu süreçte, onları mağdur etmeyecek düzenlemelerle bu sistemin ilerlemesi büyük önem arz etmektedir. 1997 yılında 8 yıllık eğitime geçişte benzer durumların oluştuğu ve bazı illerde tüm okul idarecilerinin merkeze çekilip, belirlenen kriterlere ve hakkaniyet ilkelerine göre ilinde ki kadrolara dağıtıldığını hatırlıyorum.
Tüm bu anlattıklarımdan sonra asıl konu olan ve olmaması gereken, zamanlaması sıkıntılı uygulamaya gelelim. Bazı illerin yönetici atamaları için duyuruya çıktığını görüyoruz. İlgili yönetmeliğin 23.maddesine dayanarak ihtiyaca binaen duyuruya çıkma yarışı içerisinde olan illerin acaba gerçekten il genelinde idareci norm fazlası istatistikleri yapılmış mı?
- Mevcut kurumlarındaki idarecilerin kaçı kendi kurumunda kalırken kaçı norm fazlası durumdadır?
- Yeni oluşan boş kadrolara yapılacak sınava dayalı atama ile ilerde oluşacak norm kadro fazlası idarecilere Kusura bakmayın yerimiz kalmadı derken bugün yapılan atamaların hesabını kimse sormayacak mı?
- Müdürlere 5 yıl ve yardımcılara 8 yıl olarak düzenlenen rotasyon uygulamalarında böyle her fırsatta yapılan sınırlı sayıda okulları etkileyen sınava dayalı atamalarla rotasyonun özüne aykırı yine sınırlı yer değiştirmelerle kısır döngüye neden olmayacak mıyız?
Tüm bu hususlar dikkate alınarak, öncelikle hali hazırdaki idarecilerin norm işlemleri kimseyi mağdur etmeden düzenlenmelidir.Akabinde boş kalan kadrolar için ilana çıkıp sınava dayalı atamalar yapılmalı ve herkes bu işten kazasız belasız çıkmalıdır.Eğitim gibi hassas ve büyük bir camianın idarecileri üzerinde yapılan hesaplar, çocuklarımızın geleceğini etkiyecektir.Bu nedenle hakkaniyet ve ince ince her durum düşünülerek adım atılmalıdır.
Sınava dayalı ilana çıkan iller gerekli düzenlemeleri yapmadan, atama yapmamalı, süreci bir an önce geçici olarak durdurmalıdır.
Mahmut SELÇUK
Eğitimci Yazar
mahmutselcuk79@mynet.com