Sitemizde yer alan MEB'den Proje Okullarına tırpan haberimizde Türkiye Genelinde 30.03.2020 tarihinde proje okulu yapılan 75 Okuldan 66 sının proje kapsamından çıkarılması 9 okulun ise proje okulu olarak devam etmesine karar verilmesi tartışmalara neden oldu.

Tartışmalardan biri de sadece Fen lisesi , Anadolu lisesi ve sosyal bilimler liselerinin proje okulu olmaktan çıkarılmasına rağmen hiçbir imam hatip lisesinin listede yer almaması da tartışmaları beraberinde getirdi. 

Peki MEB bu okulları hangi kritere göre Proje okulu olmaktan çıkardı hangi kritere göre bazı okulların ise devam etmesine karar verdi? 

Bakan Yusuf TEKİN'in bir süredir proje okullarının sayısının azaltılmasıyla ilgili söylemleri biliniyor. Ancak Sınavlı okullara olan rağbetin artmasında bu okulların öğretmen ve idarecilerinin çalışması ve otaya koydukları performans ortada iken MEB durup dururken neden böyle bir karar alma gereği duydu. 

Eğitim çevrelerinde Özel okul fiyatlarının fahiş rakamlar olması ile kan kaybeden özel okullara  bu şekilde Cansuyu olmaya çalışıldığı yorumları da yapılıyor. 

Peki Proje Okulundan Çıkarılma Süreci Nasıl Oldu? 

Yönetmeliğe göre Özel program ve proje uygulayan okulların proje okulu olmaktan çıkarılması mümkün olabilir. Bu noktada da bakan yetkilidir.

Fakat mevcut yönetmelikte kurumların proje okulu kapsamına nasıl alınacağı bulunmadığı gibi proje okulu kapsamındaki okullar proje okulu kapsamı dışına nasıl çıkarılır noktasında da bir hüküm bulunmamaktadır.

Proje Okulu Olmaktan Çıkarılan Okullardaki Öğretmen ve İdarecilerin Akıbeti Ne Olacak? 

İşi daha da karmaşık hale getiren eksikliklerden bir başkası ise "proje okulu kapsamında iken proje okulu kapsamı dışına çıkarılan okullardaki yönetici ve öğretmenlerin akıbetinin ne olacağı" noktasında düzenleme bulunmaması.

Bu Noktada Birkaç Senaryodan Bahsedelim

Senaryo 1: Yukarıda valiliklere devredildi denilen kurumlar öğrenciyi sınavla almaya devam etseler de bakan onayı ile proje okulu kapsamı dışına çıkarılır. Buralarda 4 yılı dolan yöneticilere göreviniz sona erdi ilk duyuruda siz de tercih yapın denilebilir. Fakat bu şu anda mümkün değil çünkü diğer kurumların 4-8 yıl kapsamındaki yeniden görevlendirme süreci başladı ve tercihler 03.04.2024'de sona eriyor. Bu senaryoya göre 4-8 yılını dolduran diğer kurumlar için başlayan süreç hızla dondurulabilir. Kısa sürede proje okulundan çıkarma onayları çıkarılarak bu kurum ve yöneticilerini de içine alacak şekilde yeniden 4-8 yılını dolduranlar için uygulanmakta olan takvime geçilebilir, tüm kurumlar (projeden çıkarılanlar dahil) edilerek süreç işletilebilir.

Bu durumda 4 yılını dolduran öğretmenler ile ilgili de çalışma yapılması gerekir. Bunun için öğretmenlere

1- ya "süreniz doldu sizin bu kurumdaki göreviniz tamamlandı il içi atamalarda isterseniz bu kurum da dahil tercih yapın ya da ihtiyaç fazlası olarak il emrine çekilecek ve buna göre işlem yapılacaktır" denilebilir.

2- Ya da "bu okul artık proje okulu değil istediğiniz kadar kalmaya devam edin" denilebilir.

Her iki durumda da tepki çok olacak mağduriyetler ortaya çıkacaktır.

1 tercih edilirse 15-20 yıldır yani daha proje okulu uygulaması dahi yokken bu okulda olup proje okulu olunca da görev süresi mevzuat gereği devam edenlerde sorun yaşanabilecektir.

2 tercih edilirse bu okula belli referanslar ile atanan öğretmenlerde bu okullarda kalıcı hale geleceklerdir.

Proje Okulu Olmaktan Çıkartılan Okullar Öğrencileri Nasıl Alacak? 

MEB daha öne de açıkladığı üzere bu okullara merkezi sınavla yani LGS puanı ile öğrenci almaya devam edecek.

Proje Okulu Olmaktan Çıkarılan Okulların İdarecileri Mağdur Edildi Proje Okulu Olmaktan Çıkarılan Okulların İdarecileri Mağdur Edildi

Ajanskamu / Özel Haber