Öğretmenlik Meslek Kanunu taslak maddeleri dün akşam kamuoyuna düştü. Söz konusu maddelerden önemli olanları sade şekilde açıklandı.

İşte Öğretmenlik Meslek Kanununda atama bekleyen ve atanmış öğretmenleri hatta akademisyenleri bile ilgilendiren maddeler:

Milli Eğitim Akademisi eğitimi fakülte mezunları için 3 dönem, diğer yükseköğretim programlarında 4 dönem olarak uygulanacak.

Akademiye alımlar Kpss puanıyla yapılacak.

Akademiye alınacak öğretmenlere güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.


Akademide ders ortalaması 60 ve üzeri olanlar başarılı olacak. Başarısız olanlar tekrar sınava alınacak. Ek sınavda da başarısız olanların akademi ile ilişiği kesilecek.

Sağlık mazeretlerine bağlı olarak her dönem için 20 gün, sağlık hariç mazeretler için ise 5 gün izin alabilecekler.

Akademi esnasında disiplin cezası alanlar akademiden ilişiği kesilecek.

Öğretmen adaylarına 30000 ek gösterge sayısının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu maaş ödemesi yapılacak. (Günümüzde 23 bin Liraya tekabul ediyor. 6 ayda bir memur aylık katsayısına memur zammı oranında güncelleme yapılıyor.)

Akademide başarılı olan öğretmenler 3 yıl süreyle sözleşmeli, 3 yılın sonunda kadrolu atanacak.

Öğretmenler atandıkları okulda en az 3 yıl, en çok 12 yıl görev yapabilecekler.


10 yıl görev yapan uzman öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik yapanlar Başöğretmen olabilecek. Bunun için ise akademide verilecek eğitimi tamamlamaları gerekiyor.

Yöneticiler akademiye alınacak. Ardından yazılı ve sözlü sınavların aritmetik ortalaması alınarak ortaya çıkan puanları çerçevesinde tercih yapabilecekler.

Yöneticiler bir okulda 4 yıllığına görevlendirilecek. Bu görevlendirme en fazla 8 yıl olabilecek.

''Fenomen öğretmen'' diye tabir edilenlere aykırı davranış sonrası kınama, özel ders veren ve yönlendirme yapan öğretmenlere ise aylıktan kesme cezası verilecek.

Akademide, akademisyenler görevlendirilebilecek. Akademisyenler her ders saati ek ders ücreti alacaklar.

Mesleki yetersizliği görülen öğretmenler akademiye alınacak. Akademide başarısız olanlar ise genel idari hizmetleri sınıfında uygun yerlere atanacak. Yani öğretmenlikten ihraç olacak.

Geçici madde ile kanun yürürlüğe girdiği an 20 yılını dolduran öğretmenler Başöğretmen olabilecek.

MEB özel okullarda Kayıt Sözleşmesi'ni güncelledi MEB özel okullarda Kayıt Sözleşmesi'ni güncelledi

Mebpersonel