Türkiye’nin eğitim sisteminde yaşanan kriz devam ediyor.  Yaşanan sorunlar gündemde tartışmaları beraberinde getirirken, üniversitelerden mezun olan gençlerin istihdam sorunu boyut atladı.  Yükseköğretim Kurulu verilerine göre 2023-2024 yılında üniversitede 6 milyon 950 bin 142 öğrenci eğitim aldığı biliniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 ağustos ayı verilerine göre ise genç işsizlik oranı bir önceki aya göre artarak yüzde 16,5 oranında olduğu görüldü. OECD verilerine göre ise Türkiye işsizlik oranında sıralamasında 4’üncü sırada yer alıyor. Konuyla ilgili konuşan Eğitim İş Başkanı Sadık Acar, ülkedeki gençlerin üniversiteye gönderilerek aslında işsizlik oranının düşürülmeye çalışıldığını ifade etti. Başkan Acar, üniversiten mezun olan öğrencilerin okudukları bölümden başka alanda çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirdi, bunun yanı sıra eğitim fakültesi mezun olan öğrencilerin ücretli öğretmenlik yaptığını, istihdamın olmadığını, ekonomik kriz nedeniyle öğretmenlerin emekli olamadığını vurguladı.

“ÜNİVERSİTELER LİSE GİBİ OLDU”
Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, mevcut üniversitelerin lise gibi olduğunu söyledi. Açılan üniversitelerin altyapılarının hazır olmadığını ifade ederek, “Temel öğretimde veya orta öğretimde ülkemizde mecburi eğitim 12'ye çıktı. Mecburi eğitim 12 yıla çıkınca çocuklarımız 18 yaşına gelmiş, 19 yaşına gelmiş gençlerimiz üniversite yoluna gitmek istiyor. Akademik eğitim almak istiyor. Bunun için de Türkiye'de de birçok üniversite açıldı ama üniversitelerimiz birer lise gibi, birer ortaokul gibi konuma geldi. O üniversitelerin altyapıları hazır değil” şeklinde konuştu.

Eğitim Sendikası Genel Başkanları Maaş Bordrolarını Paylaştı Eğitim Sendikası Genel Başkanları Maaş Bordrolarını Paylaştı

“İŞSİZLİK ORANI DÜŞÜYOR”
Başkan Acar, üniversiteye yapılan yönlendirmelerle işsizlik oranını düşük gösterilmeye çalışıldığını aktardı. Başkan Acar, mezun olduktan sonra gençlerin iş bulmakta zorlandığını söyleyerek, “Ülkemizde gerçekten yeterince hem kamu hem de vakıf üniversitesi fazlasıyla var. Bugün üniversiteye giden bir gencimiz 4 yıl sonra veya 5 yıl sonra veya 6 yıl sonra mezun olduğu zaman alanında iş bulamıyor. Çünkü gençlerimiz üniversiteye yönlendirirken ihtiyaca göre değil, hangi üniversiteyi kazanırsa gitsin amacıyla yapılmış. Gençlerimiz liseden sonra 4 yıl, 5 yıl veya 6 yıl daha oralarda oyalanıyor. Gençlerimiz üniversite okuyor gibi görünüyor. Bu da diğer tarafta işsizlik oranı düşmüş olarak görülüyor. Üniversite mezunu olduğu zaman genç hayatla yüzleşmeye başlıyor. Annesinin elinden, babasının elinden, ablasının elinden para istemeye geliyor. Bir gün istiyor, iki gün istiyor, zoruna gidiyor. Öğretmense öğretmenliğini bırakıyor” ifade etti.

Başkan Acar, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Gençler mezun olduğu bölümden başka bir iş yapmaya çalışıyor. Karnını doyurabilmek için, annesine, ailesine para istememek için. Gelinen nokta bu. Mesela öğretmenlik mesleğine bakalım, bugün Türkiye'de geçen yıllarda 700 ila 800 bin, bu yıllarda 900 bine yaklaşmış ataması yapılmayan öğretmenlerimiz gençlerimiz var. Atanamayanlar nerede çalışacak? İşsiz kalıyor bakıyoruz ki bir tarafta ihtiyaç var, Milli Eğitim Bakanlığı atama yapmıyor.”

ATAMA YOK, EMEKLİ OLUNAMIYOR
Yaşanan sorunların yanında genç öğretmenlerin istihdam edilemediğini, mevcut öğretmenlerin ekonomik kriz nedeniyle emekli olamayan öğretmenlerin olduğunun vurgulayan Başkan Acar, “Öğretmenler emekli olamıyor. Bugün Türkiye’ye baktığımız zaman geçen yıllarda fazla emekli olan öğretmenlerimiz şu an emekli olamıyor. Çünkü olduğu zaman da maaşı yetmiyor geçinilmeyecek durumda. Çünkü çocuğu üniversite okuyorsa, evi kiraysa bu emekli olduğunda ihtiyacını karşılayamayacaklar. Bu yüzden emeklilik düşünülemiyor. Çoğu öğretmen arkadaşlarımız 65 yaşında da çalışmak zorunda. Ama bugün maaşındaki kesinti olmamış olsa rahatça emekli olur ve genç arkadaşlarımızın da ataması yapılır”

HAYAT PAHALILIĞI OKUL BIRAKTIRIYOR
Üniversiteye giden gençlerin pahalılık nedeniyle okulu bıraktığını ifade eden Başkan Sadık Acar, “Geçen yıl olsun, bu yıl olsun bazı gençlerimiz büyük şehirlere gittiği zaman üniversiteye bırakıp geri gelmekte. Çünkü hayat çok pahalı, ev kiralar çok pahalı, yeme içme çok pahalı olduğu için bazı gençler ya kaydını donduruyor ya da üniversiteye bırakıp evine gidiyor” diyerek sözlerine son verdi.