ÖĞRENCİNİN DAMGALANMASININ SONUÇLAR

Abone Ol

~~                               Yazar Hasan Güneş0202@gmail.com
      Öğrencilerin tembel, aptal, geri zekalı  vb. şekilde damgalanmasının  devam ettiğini görüyoruz. Halen bu şekilde öğrencilerin damgalandığını üzülerek görüyoruz.
     Belki bilgi eksikliğinden belki de bu yolla öğrencileri sınıf içi sorunlarından uzak tutmak veya akademik başarısı istenebilir. Ancak, bu şekilde damgalanma öğrencilerin öz saygısını ve öz güvenini düşürüyor.
   Damgalanan öğrenci kendini izole edildiğini düşünerek, işbirliğinden ve dayanışmadan kaçınabilmektedir.
    Diğer taraftan, damgalanan öğrenciler kimlik duygusu geliştirememektedir. Kimlik duygusu geliştiremeyen öğrenciler  davranışlarında sapma görülebilmektedir.
   Yine damgalanan öğrenciler  sınıf içi etkinliklerden yoksun oldukları için iletişim becerilerinden yosun oldukları görülmektedir.
   Diğer taraftan, kimlik duygusu geliştirememiş ve yabancılaşmış bu nitelikte öğrenciler kendi yeteneklerini fark etmelerini engelleyebilir.
    Kendi  yeteneklerinin farkında olmayan öğrencinin sınıf içi etkinliklere  etkin katılımı beklenemez. Damgalanmış, kendi yeteneklerinin farkında olmayan bir öğrencinin kendini geliştirmesi de beklenemez.
   Yine damgalanmış bu öğrenciler, olumlu benlik geliştiremediği görülebilir. Bu durum, öğrencilerin kendi sorunlarını  çözememesi anlamına geliyor.
     Yine, bu öğrenciler çevresine olumlu tepkiler vermeyebilir.
      Diğer taraftan, damgalanmış öğrenciler empati güçlüğü yaşayabilir. Bu da davranış sapmalarına neden olabilir.
      Tabii ki, zayıf benlik duygusuna vb. özelliklere sahip bu damgalanmış öğrencilerin karar vermede, problem çözmede vb. durumlarda başarılı olması beklenemez.