Deprem bölgesinde görev yapan öğretmenlere iller arası tayin hakkı verilmesini talep eden Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde görev yapan öğretmenlere iller arası tayin hakkı verilmesini istiyoruz. Yine deprem bölgesinde ki tüm öğretmen ve memurlar için afet tazminatı ve zorunlu hizmet tazminatı istiyoruz” dedi. Deprem bölgesinde görev yapan öğretmenlerin sorunlarına da dikkat çeken Avan, “İslahiye ve Nurdağı’nda öğretmenlerin barınma sorunu halen devam ediyor. Öğretmenlerin barınma sorunu birinci derecen çözülmesi gerekiyor” dedi.
DEPREMZEDE ÖĞRETMENLER ŞARTSIZ TAYİN HAKKI İSTİYOR
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da görev yapan kadrolu öğretmenlere, yaz döneminde yapılacak işlemlerden bağımsız olarak il içinde isteğe bağlı ek yer değişikliği hakkı verildi ancak depremden en çok etkilenen 4 il ve 2 ilçede görev yapan öğretmenler "şartsız tayin hakkı" istiyor.
6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu mağdur olan bir kesim ise öğretmenler oldu. Yaşadıkları travmaların yanı sıra birçok öğretmenin evi yıkıldı ya da hasar aldı. Özellikle yıkımın büyük olduğu Adıyaman, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Islahiye ve Nurdağı'nda okullar başta olmak üzere resmi binalar da hasar aldı.
Okulların açılmasına müteakip öğretmenler "barınma" başta olmak üzere pek çok sorunla karşı karşıya kaldılar. Kalacak yerleri olmamasına rağmen apar topar göreve başladılar. Bu sorunlar ilden ile değişen geçici çözümlerle savuşturulmaya çalışılıyor. Öğretmenler deprem sürecinde diğer bakanlıkların personeline tayin hakkı başta daha geniş haklar verdiğinin altını çizerek bakanlıktan depremzede öğretmenlere sahip çıkmasını istiyorlar.
4 İL VE 2 İLÇEDE ÖĞRETMENLERE İLLER ARASI TAYİN HAKKI VERİLMESİNİ İSTİYORUZ
Deprem bölgesinde görev yapan öğretmenlere iller arası tayin hakkı verilmesini talep eden Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “OHAL ilan edilen 11 ilin İçerisinde Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri ile Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da sağlık durumuna bağlı öğretmenlerin tayini kısmi de olsa yapılıyor ama bunun dışında biz Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde öğretmenlere iller arası tayin hakkı verilmesini istiyoruz. Yine önümüzdeki yapılacak iller arası tayin dönemlerinde ve özür gurubu tayin dönemlerinde bu bölgede çalışan eğitim çalışanlarına ekstra iyileştirilmiş bir hak tanınmasını istiyoruz. Çünkü bu bölgede çalışan öğretmenlerin evleri yıkıldı, evleri hasarlı ve yakınlarını kaybettiler. Şuan kiralık ev bulamıyorlar ve konteynırlarda yaşıyorlar. Geçmiş dönemde deprem bölgesinde görev yapan öğretmenlere bu haklar verildi. 6 Şubat depreminde eğitim çalışanları dışındaki gruplara bu hak verildi ama eğitim çalışanlarına bu hak verilmedi. Öncelikle hiçbir memur farklı bir uygulamaya tabi tutulmamalı. Bunun derhal düzeltilip Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da çalışan öğretmenlere genel bir tayin hakkının verilmesini istiyoruz ve önümüzdeki dönemde yapılacak iller arası tayin hakkında burada görev yapan öğretmenlere genişletilmiş tayin hakkının verilmesini istiyoruz. Bu son derece önemli. Çünkü bu talep yoğun bir şekilde yapılıyor ve haklı bir talep. Bu haklı talebin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından derhal kabul edilmesini istiyoruz” dedi.
ÖĞRETMENLER İÇİN AFET TAZMİNATI VE ZORUNLU HİZMET TAZMİNATI İSTİYORUZ
Deprem bölgesinde ki tüm öğretmen ve memurlar için afet tazminatı ve zorunlu hizmet tazminatı da talep eden Avan, “Yine deprem bölgesinde ki tüm öğretmen ve memurlar için afet tazminatı ve zorunlu hizmet tazminatı istiyoruz. Türk Eğitim Sen olarak bunu yıllardır istiyoruz. Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde tüm öğretmen ve memurlara afet tazminatı ve zorunlu hizmet tazminatı vererek bu bölgenin eğitimci ve memur ihtiyacının karşılanması gerekiyor çünkü sosyal devlet ilkesi bunu gerektirir” dedi.
ÖĞRETMENLER HALA KONTEYNIR SORUNU YAŞIYORLAR
Deprem bölgesinde görev yapan öğretmenlerin sorunlarına dikkat çeken Avan, “13 Martta okullar açıldı ama öğretmenler kalabilecek konteynır bulamadılar. Yetkililer öğretmenlere her şey hazır gibi gösterdiler ancak öğretmenler kalacak konteynır bulamadılar, başlarını sokabilecek bir ev bulamadılar. 13 Marttan bu yana öğretmenler büyük sıkıntı yaşıyorlar ve şuanda yine büyük sıkıntılar yaşanıyor. Daha bugün İslahiye’den arayan öğretmenlerimiz hala konteynır sorunu yaşadığını belirttiler. İslahiye ve Nurdağı’nda öğretmenlerin ve memurların barınma sorunu halen devam ediyor. Öğretmenlerin ve memurların barınma sorunu birinci derecen çözülmeli. Evet eğitim başlamalı ve oradaki çocuklarımız asla eğitimsiz kalmamalı ama orada gerek halkımızın gerek eğitim çalışanlarımızın barınma sorunu çözülmesi gerekiyor” dedi.
GAZİANTEP’TE DE HER BRANŞTA ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR
Gaziantep’te de her branşta öğretmen açığı bulunduğuna dikkat çeken Avan, “Gaziantep’e her branşta yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve bununla birlikte bölgedeki öğretmenlerin de farklı illere tayin hakkı da derhal uygulanmalı. Deprem bölgesinde tüm illere baktığımızda neredeyse bu 45 binin büyük bir kısmını karşılayacak kapasite var. Şanlıurfa’daki öğretmen açığına baktığımızda devasa bir öğretmen açığı var. Gaziantep’te de her branşta öğretmen açığı var. Gaziantep’te görev yapan ücretli öğretmenlere baktığımızda 3 bin üzerinde bir sayı var. Gaziantep’in öğretmen açığı mevcut ücretli öğretmen ayısının 2-3 katı. Gaziantep’te hala kalabalık sınıflar var, hala birleştirilmiş sınıflar var, hala ikili eğitim yapan okullar var. Gaziantep’teki öğretmen açığını hesapladığımızda kentte yine yüzlerce okula binlerce öğretmene ihtiyaç var. Bursa’da 40 bin öğretmen çalışıyor, Gaziantep’te 30 bin öğretmen çalışıyor. Öğrenci sayılarına baktığımızda ise hemen hemen aynı. Bursa’nın 600 bin civarında öğrencisi var, Gaziantep’in de 600 bin civarında öğrencisi var ama Bursa’da 40 bin öğretmen görev yapıyor, Gaziantep’te ise 30 bin öğretmen görev yapıyor. Gaziantep’in okul ve derslik sayısı yeterli düzeye ulaşırsa Gaziantep’e en az 10 bin öğretmene ihtiyacı var” dedi.
KİRA KONUSU MUTLAKA ÇÖZÜLMELİ
Memurların yüksek kira ve pahalılık dolaysıyla Gaziantep’i tercih etmediğine de dikkat çeken Avan, “Kira konusu Türkiye genelinde mutlaka çözülmeli. Gaziantep ve Türkiye’nin belli şehirleri son yıllarda aşırı pahalandı. Öğretmenler için yeterli sayıda lojman yapılmalı ancak Gaziantep’te öğretmen ve memurların yaşayabileceği lojman ve sosyal tesis kalmadı. Gaziantep sadece cebinde parası olanlara hitap eden bir şehre dönüştü. Öğretmen ve memur bu şehre geldiğinde burada başını sokabilecek bir ev bulamıyor. Bundan dolayı da Gaziantep öğretmen ve memur tutamıyor. Gaziantep pahalı bir kente dönüştü. Bu konuda ülkemizi yönetenleri uyarıyoruz. Önümüzdeki dönemde Gaziantep’teki lojman ve sosyal tesis sorunu çözülmeli. Kentte çok sayıda lojman yapılmalı. Kiralar mutlaka denetlenmeli” dedi.
GAZİANTEP’İ PAHALI ŞEHİR OLMAKTAN ÇIKARIN
Gaziantep’in pahalı şehir olmasından kurtarılması gerektiğini belirten Avan, “Gıda sektörü mutlaka denetlenmeli. Kentteki restoranlara baktığımızda bölgenin en pahalı fiyatları burada. Adana’daki işletmeci de para kazanıyor, Urfa, Maraş ve Kilis’teki de para kazanıyor. Peki Gaziantep’teki bu pahalılığın sebebi ney? Yetkilileri uyarıyoruz. Gaziantep’i pahalı şehir olmaktan lütfen çıkarın. Gaziantep ve Türkiye’deki birçok ilinde kira fiyatları düşsün ve denetim yapılsın. Gaziantep gelir düzeyine göre herkesin rahatlıkla yaşayabildiği, öğretmen ve memurların rahatlıkla yaşayabileceği bir kent olmalı. Yüksek kira ve pahalılık kaygısıyla Gaziantep’i tercih etmeyen birçok memur var. Bu sorunu ortadan kaldırmalıyız. Gaziantep denetlenen bir şehir olmalı” diye konuştu. BAHRİ UÇAR
Referans gazetesi