MEB 16 Ocak 2017 tarihinde kamuoyuna açıkladığı yeni müfredat ile ilgili tasarıları inceleme ve görüşleri paylaşma olanağı sundu.Bir taraftan illler,ilçeler ve okullar derslerin programlarını zümreler vasıtasıyla değerlendirdi. Diğer taraftan yalnız öğretmen değil, öğrenci ve veliler içinde önerilerini iletebileceği sanal platformlar oluşturdu.Toplumun her kesimi meclisteki anayasa değişikliğine kilitlenmişken MEB’den gelen bu hamle kamuoyunun gündemine etki etti.Ülkemizde her zamanki gibi siyah beyaz bir bakış acısıyla değişikliği olumlu bulanlarla değişimden olumsuzluk çıkaranlar karşı karşıya geldi.Henüz objektif ve olgun bir tartışma ortamını sağlayamamış olmak eğitim konusunda daha çok yol almamız gerektiğini gözler önüne koyuyor.
Müfredata değişenler ile değişmeyenler açısından baktığımızda kazanımların sayıca azaldığı,olabildiğince sadeleştirildiği görülmektedir. ilkokuldaki okuma-yazma becerisinde kullanılan el yazısının devam edeceğini hatta 8. Sınıfın sonuna kadar yazı olarak kullanılacağını görüyoruz.daha öncede yazdığımız gibi el yazısı güzel yazı çalışmaları içinde yer verilebilecek bir yetenek alanıdır.Bütün öğrencilere dayatılması öğrencilerde daha okula başlamadan bir başarısızlık duygusu oluşturmaktadır. El yazısını güzel yazamayanlar okuldan kopmaya doğru bir gidişata yönelebilmektedir.Dil bilgisi konularının ortaokuldan itibaren verilmesi isabetli olmuştur.Yazma becerilerinin ilkokul birinci sınıftan itibaren öğrencilerin duygu ve düşüncelerini kağıda aktarma açısından önemlidir.İlkokulun ilk iki sınıfında çoktan seçmeli ders uygulaması kesinlikle yapılmayacaktır ifadesi aslında ilkokulda çoktan seçmeli test sorularının sorulmaması biçiminde olmalıdır. Türkçe dersi müfredatında okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye yönelik kazanım ve açıklamalar, PISA gibi uluslararası sınavlarda ölçülen becerileri yansıtacak şekilde yapılandırıldı. Buna göre, Türkçe derslerinde öğrencilerin metin içerisinde açıkça verilen bilgiler doğrultusunda bilgiyi bulma, bilgileri sıralama ve gruplandırma gibi basit düzeyde işlemler dışında, eleştirel düşünme, soyut düşünme, analitik düşünme, elde edilen bilgiler ile gerçek hayat arasında ilişkiler kurabilme gibi daha üst seviyedeki becerilerin gelişmesine de olanak sağlandı.
Fen bilgisi müfredatına ise 4. sınıftan itibaren 'fen ve mühendislik uygulamaları' ünitesi getirildi. Bu kapsamda öğrenciler bilimsel yenilikçi ürün tasarlayacak ve bunu yıl sonunda okulda 'şenlik ortamında' tanıtacak. Öğrenciler, 6. sınıftan itibaren ise bilimsel ürünlerini pazarlamak için stratejiler geliştirecek, tanıtım için gazete, internet veya televizyon reklamı tasarlayacak. Böylece yenilikçilik ve girişimcilik eğitimine de başlangıç yapılması amaçlanıyor. İlkokul ve ortaokullarda fen bilimleri dersleri, yeni dönemden itibaren biyoloji yerine astronomiyle başlayacak, öğrencilerin bu yolla bilimi daha çok sevmeleri hedefleniyor. Gelişmiş ülkelerin eğitimlerinde yer verdiği STEM modeli müfredata girdi. Fen, teknoloji, mühendislik, matematik kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşan STEM programı kapsamında örneğin matematik dersi içinde hayat bilgisi, tarih içinde kodlama dersi yer alacak. Yine son yıllarda tüm dünyada yıldızı parlayan, bilgisayar yazılım programlarının ilk adımı olan ‘Kodlama’ eğitimi de müfredata girecek.
Yeni müfredat taslağında 53 farklı dersin müfredatı yer alıyor. Programın ayrıntılarına mufredat.meb.gov.tr adresinden ulaşılabilecek. Bakanlığa iletilecek öneriler ve eleştiriler için son gün 10 Şubat. Taslağa, tartışılıp üzerinde son değişiklikler yapıldıktan sonra son hali verilecek. Müfredat 2017-2018 eğitim öğretim yılında kademeli olarak uygulanmaya başlanacak. 1 ,5 ve 9. sınıflar gelecek yıldan itibaren yeni hazırlanan müfredata göre eğitim alacak. Yani bu sene, gelecek sene ve sonraki takip eden sene, değişen müfredattan dolayı liseye girişte uygulanan TEOG sınavlarında, üniversiteye girişte uygulanan YGS veya LYS sınavlarında herhangi bir farklılık olmayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile seçmeli derslerin müfredatları önümüzdeki günlerde açıklanacak. (1ilhamifindik@gmail.com)