MEB'in Acil Çözmesi Gereken Problemler -3- Destekleme ve Yetiştirme Kursları

Abone Ol

Dershanelere veya özel hocalara binlerce lira vererek takviye ders alan öğrenciler Destekleme ve yetiştirme kurslarına neden rağbet etmez.
Sayısal verilere bakarak kimse kimseyi kandırmasın.

 Okullarda bir hevesle kurslar açmak için öğrenci ve veli bilgilendirmesi yapıldı Öğretmenlerin başvuruları alındı. Her okulda kurslar açmak için yarış yaptık .Öğretmenler planlamasını açılacak kurslara göre yaptı. İkinci dönem başlayalı bir ay oldu ama kurslara devam eden öğrenci sayıları yarı yarıya azaldı. Günler uzandığında ve havalar düzeldiğinde dörtte bir kapasiteyle devam edeceğiz. Öğrenci sayısı azalan kurslar, devletimiz zarar etmesin diye kapatılmak istendiğinde ayrı bir iş yükü olacağı için bir çok kişide sınıfları birleştirmek yerine devam kararı verecektir. Çünkü öğretmen kurslara göre planlama yaptı ,kurslara devam eden az sayıdaki öğrenci kursa göre planlama yaptı vb sıkıntılar baş ağrıtacak.
Burada sorulacak soru şudur. Öğrenciler dershaneye giderken para verip giderde devletin böyle bir imkanını niçin kullanmak istemez?
Başka problemler de var.

 

Belki de bu problemler çözüm önerisi de olabilir. 

•Kadrolu öğretmene Ek ders ücretinin iki katı ücreti verilirken ücretli öğretmene sadece Ek ders ücreti verilmektedir. Kadrolu öğretmenimize vereceğimiz ücret daha da artırılabilir mi bilmem ama ücretli öğretmene de bu ücret ödenmelidir. Hatta okullarda sadece aldığı ek derse talim eden ücretli öğretmenlerden oluşan dershane sistemi kurulmalıdır. Aynı zamanda mezun olan öğretmenlerimizin işsizlik sorununa çare olacaktır.

•Milli eğitim bakanlığı EBA sisteminde yaprak test ,deneme sınavları vb yayınlıyor çok da güzel oluyor ama ekseriyet öğrenci onlara bakmıyor. Yayınların çıktısını alıp fotokopi ile çoğaltmak bile ayrı bir iş yükü ve fotokopi gideri oluyor.

 

Ayrıca sene başında hevesle okullarında DYK açan bazı idarecilere destek için kaynak kitap aldırdı diye soruşturma açılmışsa bak sen işe seneye o okulda kursta açmak zor olacaktır. Veli de kitap konusunda bedel ödemeli ve takibini yapmalıdır. Ayrıca bakanlığın sanal soru bankası oluşturması çok olumlu olmasına rağmen farklı kaynak almak isteyen öğrenci ve Veliler olduğunu da bir kenara yazmalıyız.

•Kurslara devam etmeyen öğrencilere bir yaptırım da yoktur. Sadece kaydı silinecektir. Öğrenci kaydı silindiği halde derse gelirse öğretmen almayacak mıdır. Bu işlemeyen bir kuraldır.

•Kurslarda görevli personel nasıl ücretlendirilecektir. Güvenlik görevlisi, hizmetli vb.herşeyi Öğrenci odaklı düşünmek gerekir de yardımcı personele hafta sonu ve akşam yapılan kurslarda müdür mü cebinden ücret verecektir.

•Deneme sınavlarında çok önemli bir konudur. EBA sisteminde online sınavlar var ancak öğrenciler bizatihi sınav moduna girip en az on adet sınav yapılmalıdır. Ayrıca okullar ortak sınav yapmak istediklerinde EBA sisteminden soruları çıktı alıp baskı yaptıklarında zaten öğrenci daha önce o sınavı kendi şifresiyle görmüş olabiliyor. Özellikle dönem başında deneme sınavlarının tarihleri belirlenmeli sınav yapmak isteyen okullar aynı tarih ve saatte sınav yaptıktan sonra öğrenciler kendi şifreleriyle sınavı görebilmelidir.

•Kurslarda görev alan öğretmenlere extra puan verilmesi teşvik edici bir durumdur. Ancak öğretmenler istedikleri taktirde aynı ilde olmak kaydıyla kadrosunun bulunduğu ilçe dışında da kurslarda görev alabilmeli ve ek puan verilmelidir.

•Kurs sistemi akademik başarısı yüksek olan okullarda sorunsuz olmasa da yüksek katılımla devam ermektedir. Ancak meslek liselerinde ve ortaokullarda pek rağbet görmemektedir. Hatta bazen öğretmen akşama kadar okulda beklemesine rağmen kimi derslerine üç dört öğrenciyle devam etmektedir. Her okulda destekleme Kursu açıp sayısıyla avunmak yerine bazı okullarımızı hafta sonları spor merkezine çevirmeliyiz. Özellikle spor salonu olan okullar pilot okul belirlenip basketbol, voleybol, futbol ,halk oyunları ,sanat veya satranç okulları açılıp destekleme kursu kapsamında öğretmen ücretlendirilmelidir.

Bu yıl dershanelerin kapatılmasından sonra ilk deneme olarak yapılan DYK okullardan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda geliştirilirse çok daha iyi olacağı inancındayız.

Eğitim Bir Sen İstanbl 4 Nolu Şube Tuzla Temsilcisİ

Yazı Dizimizin Bir Sonraki Bölümü: "Halk Eğitim Merkezlerindeki Sorunlar"