Kathimerini gazetesinin dun yayımladığı "Yunanistan ve Türkiye, azınlık okulları konusunda anlaşmazlık yaşıyor" başlıklı haberinde dikkat çeken bilgiler yer aldı. Manolis Kostidis imzalı haberde, iki ülke arasında çeşitli konularda yaşanan gerilimin, azınlık okullarına yönelik eğitim politikaları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle tırmandığı belirtildi.

"Türk Milli Eğitim Bakanlığı, istanbul'daki Rum azınlık okullannı etkileyen yeni kısıtlamalar getirerek. doğrudan eğitim amaçlarıyla ilgili olmayan etkinlik ve ziyaretleri sınırlandırdı." denilen haberde, "Bu hamle. Yunan makamları tarafından Batı Trakya'daki Müslüman azınlık okullarına uygulanan benzer kısıtlamalara bir tepki niteliği taşıyor." ifadelerine yer verildi.

MEB'de Yönetmelik Değişikliği MEB'de Yönetmelik Değişikliği

Haber şöyle devam etti: "Yeni yayınlanan yönergeler, eğitimle ilgili her türlü etkinlik veya faaliyetin Türk makamları tarafından en az 15 gün önceden onaylanın ası gerektiğini belirtiyor. Bu okulları sadece veliler veya Eğitim Bakanlığı yetkilileri ziyaret edebilecek ve ziyaret taleplerinin de en az iki hafta öncesinden onay için iletilmesi gerekiyor. Kaynaklar, bu tedbirlerin daha önce Yunan makamları tarafından Trakya'daki Müslüman azınlık okullarına yönelik olarak alınan tedbirlerle birebir örtüştüğünü ve eğitim denetiminde kısasa kısas dinamiğine işaret ettiğini belirtiyor."

DİYALOGA RAĞMEN GERGİNLİK ARTIYOR

Kathimerini haberinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis arasında kısa süre önce yapılan olumlu görüşmeye rağmen, iki ülke arasındaki gerginliklerin yeniden su yüzüne çıktığı belirtiliyor.

Son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarına işaret edilen haberde, "Milli Güvenlik Kurulu cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin diyalog kurma isteğinin kötüye kullanılmasına müsamaha gösterilmeyeceğini vurgulamıştır." deniliyor.

Haber şu ifadelerle son buluyor: "Ayrıca, Türkiye'nin Yunanistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen bir NATO tatbikatına katılmayı reddetmesi, ikili ilişkilere bir başka karmaşıklık katmanı daha ekledi. Türk Savunma Bakanlığı, Atina'yı uçuş bilgilerinin paylaşımı konusunda makul olmayan koşullar dayatmakla suçladı. NATO diyalog ve işbirliğini kolaylaştırmaya çalışmış olsa da, Türkiye tatbikattan çekilmesini Yunanistan'ın belirli bir hava sahası üzerinde tek taraflı kontrol sağlama ısrarına bağladı.'"

AYDINLIK

Editör: Serhat SALİMOĞLU