Öğretmenler tarafından "mesleksizleştirme kanunu" olarak nitelendirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) geçtiğimiz aylarda meclisten geçmişti.

Kanun, herkesin farkında olduğu gerçeği Bakanlığın da kabul ettiğini gösteriyor: Öğretmenlerin niteliği düşüyor.

Bu nedenle kanunla birlikte atanmak için yeni şartlar getirildi. 2 yıl hazırlık eğitimini hedefleniyor, bakanlık bünyesinde bir akademi kurulup, eğitim fakültelerinin de yetersiz olduğu varsayılarak ayrıca eğitim verilmek isteniyor. Akademiye yalnızca yeni atananlar değil, müfettişlerin vereceği kararlarla mevcut öğretmenler de gönderilecek. Burada “başarılı” sayılmazlarsa öğretmenler meslekten alınıp geri hizmetlerde görevlendirilebilecek.

Böylece Bakanlık, "sevmediği" öğretmenlerin üzerinde bir Demokles kılıcı sallandıracak.

Ama Kars'ta yapılan ücretli öğretmen alımları, Bakanlığın derdinin mesleğin niteliğini yükseltmek olmadığını ortaya koyuyor. 

İlahiyat, turizm otelcilik, laborantlık mezunları alındı
Kadrolu öğretmen ataması yaparken mülakat, sözleşme süresi, aday öğretmenlik süresi, Öğretmen Akademisi gibi bir dizi yükümlülük getiren bakanlık, ücretli öğretmen görevlendirmesi yaparken kendi belirlediği ve öncelik kriterlere uymuyor.

Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2 Eylül 2024 tarihli duyurusunda KPSS sonucu yerleştirilen öğretmenler ve ücretli öğretmenlerin hangi esaslara göre alınacağı ilan edilmişti.

Ancak kıstaslar, Özel Eğitim branşındaki ücretli öğretmenlerin alımlarında es geçildi. Formasyon ve psikoloji bilgisinin özellikle önem kazandığı bu branşta ilahiyat, turizm otelcilik, Azeri dili ve edebiyatı, laborant ve veteriner sağlık gibi ilgisiz alanlardan mezun kişiler işe alındı.

soL, diğer branşlardaki atama listelerini edinemedi. Özel Eğitim branşındaki durum, diğerlerinde de yaşanmış olabilir. Nitekim Kars'taki öğretmenler, bu olasılığın güçlü olduğunu belirtiyor.

Liste

'Denetleme mekanizması sınıfta kaldı'
Ortaya çıkan usulsüzlükler hakkında soL'a konuşan Kars Eğitim-İş Şube Başkanı Aslı Özcan "Eğer iddialar doğruysa denetleme mekanizmasının sınıfta kaldığını söylemek gerekir" dedi. 

Özcan açıklamasında, "Anlaşılan o ki bu durum sadece Özel Eğitim branşında değil Sınıf Öğretmenliği için de bu şekilde yapılmıştır. E-devlet üzerinden başvurular alınmasına rağmen tüm görevlendirmelerde denetleme mekanizmasının sınıfta kaldığını görmekteyiz. Hak yerini bulana kadar, mücadele eden, haksızlığa uğrayan herkesin yanında olduğumuz belirtmek isterim" dedi. 

Öğretmenlere Rekor Ödeme Yapılacak Tam 80 Bin 350 TL Öğretmenlere Rekor Ödeme Yapılacak Tam 80 Bin 350 TL

Yaşanan örneğin bakanlığın eğitim politikalarının sınıfta kaldığının bir göstergesi olduğunu belirten Aslı Özcan, "Sınıflarımıza giren, çocuklarımıza eğitim veren kişilerin bu alanda yetişmiş insanlar olması esastır. Bakanlık ne yazık ki, öğretmen atama kriterlerinde eğitim fakültelerinin yetiştirdiği öğretmenlere, yetiştiren kıymetli eğitim fakültesi öğretim görevlisi ve üyesi hocalara güvenmeyip ‘Öğretmen Akademisi’ adı altında hem YÖK personellerini hem de MEB personellerini aşağılayan bu sistemin icat etti. Şimdi de bunu devre dışı bırakıp ücretli öğretmenler aldı. Liyakatın şart olduğunu ısrarla söylüyoruz. Umarım bunu anlamak için geç kalmayız."

habersol