Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılının sorunsuz açıldığını öne sürse de eğitim alanındaki sorunlar dağ gibi. İzmir’de 20 Ekim 2023’te yaşanan depremde yıkılan, riskli olduğu için boşaltılan okulların çoğu 4 yıl geçmesine rağmen tamamlanmadı. Bu yüzden kentte birleştirilen okullarda sıkıştırılmış eğitim yapılıyor. Konak’taki Necatibey Ortaokulunda tam beş okul aynı binada eğitimi sürdürmek zorunda.

2020’de yaşanan deprem sonrası riskli olduğu için yıkılan 9 Eylül Ortaokulu öğrencileri Necatibey Ortaokuluna nakledilirken aynı okulda Şehit Ömer Halisdemir Bilim ve Sanat Merkezi, Sevgi Anaokulu ve Şehit Ömer Halisdemir Anaokulu öğrencileri de yer alıyor. Böylece bir binaya beş okul sıkıştırıldı. Başka bir okula taşınmak zorunda kalan 9 Eylül Ortaokulu velileri, okullarının hızla tamamlanarak çocuklarının kendi okullarına geçmesini istiyor.  

‘DERS SÜRELERİ KISALACAK’

Gazetemize konuşan 9 Eylül Ortaokulu velilerinden Gülşen, aynı binada beş okulun olmasının başlı başına bir problem olduğuna dikkat çekti. Okul birleştirmeden kaynaklı çıkış saatlerinin 19.10 olduğunu belirten Gülşen, “Haftaya ders ve teneffüs saatlerinden kısıp çıkış saatini 18.10’a çekecekleri söyleniyor. Derslerin kısaltılması da doğru değil. Ama çocuklar okuldan eve geldiklerinde yorgunluktan ders bile çalışamıyorlar” ifadelerini kullanarak okulların bir an önce yapılmasını istedi. Gülşen ayrıca giriş çıkışlardaki yoğunluk ve okul kapısının direkt yola açılmasının ciddi riskler barındırdığına vurgu yaptı.

Öğrencilerin Hangi Notları Sınıfta Kalmalarına Neden Olur? Öğrencilerin Hangi Notları Sınıfta Kalmalarına Neden Olur?

‘SADECE BİR TEMİZLİK GÖREVLİSİ VAR’

Birden fazla okulun aynı binada eğitim görmesinin çok yanlış olduğunu dile getiren bir başka veli de “Okulda sadece bir temizlik görevlisi var. Bu koşullarda okulun şu an en büyük sorunu temizlik. Bir kişinin bu kadar kalabalığın hijyenini sağlaması mümkün değil” tepkisini gösterdi. 9 Eylül Ortaokulunun depremin üstünden 4 yıl geçtikten sonra yıkıldığını ve yıkılır yıkılmaz da yapımına başlanmadığını anlatan veli “Okul kapandığında yapımına başlansaydı şu an çocuklarımız okullarında olurdu” dedi. 9 Eylül Ortaokulu öğrencilerinin taşındıkları okulda ‘Bu okul bizim’ denilerek akran zorbalığı, baskı ve hakaretlere uğradığını, yaşanan ayrımcılığa tepki gösterdiklerinde ‘Siz burada misafirsiniz’ denildiğini aktaran bir veli “Biz burada misafir değiliz, burası devletin okulu” tepkisini gösterdi.

OKULLAR BİRLEŞTİ, EĞİTİM DAĞILDI
 

İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşanan depremin ardından riskli olduğu için yıkılan okulların çoğu aradan geçen 4 yıla rağmen tamamlanmadı. Bu nedenle kentteki birçok okulda öğrenciler, birleştirilmiş okullarda eğitime devam ediyor. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Yöneticisi Çiğdem Keleş, birden çok okulun aynı binayı paylaşmasının doğru olmadığına dikkat çekerek “Bu, öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkiliyor. Hızla okul binaları tamamlanmalı” dedi. Yıkım kararı verilen Selma Yiğitalp Anadolu Lisesinin yarısının Karataş Anadolu Lisesine, yarısının da Hacı Şakir Ortaokuluna taşındığı bilgisini veren Keleş “İkili eğitim nedeniyle çıkış saati çok geç olunca son sınıf öğrencilerinin çoğu başka okullara geçti” dedi. Yıkılan Karabağlar İyiburnaz Ortaokulu öğrencilerinin de Eserkent Ortaokulu ile Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesine nakledildiğini belirten Keleş, “20.30’da okuldan çıkan öğrenciler var” dedi.