MEB

İl Milli Eğitim Müdürlüğünde organize işler!

Bursa Eski İl Milli Eğitim Müdürleri Serkan GÜR ve Seyit Ali BÜYÜK döneminde okulların deprem güçlendirmesi ve ihale işlerinde organize bir takım işler olduğu iddia edildi.

Abone Ol

Yazının başında önce kısaca yakın geçmişe uzanmamız gerekiyor...

Serkan Gür'ün yerine Bursa İl Millî Eğitim Müdürü olarak atanan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır yıkımın meydana geldiği Hatay'ın İl Millî Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük de görevden alınmış yerine Dr. Ahmet Alireisoğlu atanmıştı.

Büyük'ün göreve gelir gelmez ilk icraatı hatırlarsanız kamuoyunda büyük tartışma yaratmıştı.

Gür'ün döneminde depremlerden sonra Türkiye'nin geleceği öğrencilere ev sahipliği yapan okulların gözden geçirilmesi, yeni yapılacak okulların teknik iş birliği bağlamında depreme dayanıklılık, enerji performansı ve sürdürülebilirlik gibi elzem konularda denetimini kapsayan önemli bir protokol hazırlanmıştı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı akademik odalar ile Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında hazırlanan iş birliği protokolünün imzalanması Bursa Valiliği oluruyla karara bağlansa da Seyit Ali Büyük her ne hikmetse söz konusu protokolü gerekçe göstermeden askıya almıştı.

Bursa'da İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okul güçlendirme ve yeni inşaatların ihaleleriyle ilgili başlatılan incelemede vurgun yapıldığı iddiasının soruşturulduğu da kamuoyuna yansımıştı.

Söz konusu soruşturma kapsamında 22 kişinin yargılanmaya başladığı, bir müdür yardımcısına 6 milyon liralık zimmet çıktığı iddiası da yine gündeme gelmiş ancak yetkililerden konuya dair bir açıklama yapılmamıştı.

Daha önce yayınladığımız; Mustafakemalpaşa Atatürk Ortaokulu, Mustafakemalpaşa Öğretmen Davut İlkokulu, İnegöl Şakir Lakşe İlkokulu, İnegöl Atatürk Ortaokulu'ndan elimize ulaşan bazı görsellerdeki soru işaretleri de yanıtsız bırakılmıştı.

Okullarda binalara sözde güçlendirme çalışması yapıldığı söyleniyordu.

Ancak güçlendirme çalışmasının incelenmesine izin verilmediği iddia ediliyordu!

Bir müdür yardımcısına zimmet çıktı mı?

Açığa alınan isimlere ne oldu?

Soruşturma ne aşamada?

Okullar güvenli mi?

Öğrencilerin hayatı tehlikede mi?

İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür'ün görevden alınmasına sebebiyet veren bazı yapılanmalar Bursa İl Millî Eğitim'de hala faal mi?

Daha önce de yukarıdaki sorulara yer vermiş ve Müdür Büyük'ün askıya aldığı protokol umarız hayata geçirilir, okulların depreme dayanıklı olup olmadığı bilim insanları tarafından araştırılır demiştik.

Ancak ne yazık ki Millî Eğitim'deki yetkililer ölü taklidi yapmaya devam etti.

Bursa'da kamunun zarara uğramasından rahatsız olan, bazı yapılanmalarla mücadeleden asla taviz vermeyen ahlaklı bürokratlardan önceki gün çarpıcı belge ve soruların yer aldığı bir ileti geldi.

Belgeleri inceledim, detaylı da bir araştırma gerçekleştirdim...

Durumun çok ama çok vahim olduğunu söyleyebilirim!

Şimdilik hiç yorum yapmadan, aynen iletideki soruları aktarmak istiyorum:

"Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda/kurumlarda 2019/2022 tarihleri arasında yapılan onarım ve güçlendirmelerle ilgili hurda iş ve işlemlerini Taşınır Mal Yönetmeliğine uygun gerçekleştirmedikleri, çıkan malzemelerin kayıtsız, izinsiz, ve onaysız bir şekilde bir okulda depolanmasını ve diğer okulların onarım işlerinde kullanılmasını sağladıkları, onarım ve güçlendirme işlerini belli firmalarla organize hareket edip yaptırdıkları, okullarda/kurumlarda gerçekleştirilen çok sayıda yapım işini ihale sonuçlanmadan, sözleşme imzalamadan ve yer teslimi yapılmadan resmi olmayan yollarla başlattıkları, mevzuata aykırı bir şekilde ihale yapılmadan, sözleşme imzalamadan, yer teslimi yapılmadan işlerin başlatıldığı konusuyla ilgili Bakanlık Müfettişleri tarafından 05.07.2023 tarih ve 9194/20,18 sayılı bir rapor düzenlemiştir.

Bu bağlamda...

Soru 1: Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okul/kurumlarda 2019/2022 tarihleri arasında onarım ve güçlendirmesine ilişkin ihalelerde yaklaşık maliyet cetvellerinde gösterilen ve ekonomik değeri söküm ve demontaj malzemeler (hurda) ile ilgili Taşınır Mal Yönetmeliğine aykırı işlemler gerçekleştirildi mi? Kaç adet okulda toplam kaç TL kamu zararı oluştuğu tespit edildi? Kamu zararının bugüne kadar ne kadarı yasal faizi ile birlikte tahsil edildi? Bu işlemleri gerçekleştiren firmalar hâlâ Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı onarım ve güçlendirme işlerinde çalışıyor mu? Kamu zararına neden olan yapı denetim elemanları (kontroller) için disiplin, idari, adli ve mali yönden nasıl bir değerlendirme yapıldı? Bu personeller aynı görevlerine devam ediyor mu?

Soru 2: Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şubesince 4734 Sayılı Kanunun 22/d maddesi kapsamında doğrudan temin usulü ile yaptırılan yapım (bakım, onarım gibi) işlerinden yapı denetim elemanı (kontrolör) olarak görevlendirildikleri işlerde bazı kalemlerin eksik ya da hiç yapılmadığı halde tam yapılmış gibi belge düzenlenerek kamu zararına sebep verildi mi? Böyle kaç adet okul vardır? Toplam kaç TL kamu zararı oluştuğu tespit edildi? İhalesiz yapılan bu işler ile ilgi bugüne kadar nasıl bir işlem yapıldı? Bu işleri gerçekleştiren firmalar hala Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı onarım ve güçlendirme işlerinde görev yapıyor mu? Kamu zararına neden olan yapı denetim elemanları (kontroller) için disiplin, idari, adli ve mali yönden nasıl bir değerlendirme yapıldı? Bu personeller aynı görevlerine devam ediyor mu?

Soru 3: Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şubesinden sorumlu Millî Eğitim Müdür Yardımcısı bir okul binası yapılacakmış gibi doğrudan temin onayları alıp bu okulların yerine bir ilçe milli eğitim müdürlüğüne ait binanın onarımını gerçekleştirdi mi?

Soru 4: Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şubesince yaptırılan yapım (bakım, onarım gibi) işlerinden aynı ihale konusu içinde yer alabilecek nitelikteki yapım ve onarım işleri kısımlara bölünmek suretiyle 4734 Sayılı Kanunun 22/d maddesine göre doğrudan temin usulü ile yaptırıldı mı?

Soru 5: Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nde raporun ilgilendirdiği dönemin harcama yetkilisi, gerçekleştirme görevlisi, Birim Şefi, Veri hazırlama ve kontrol işletmeni sahte belge düzenleyip mükerrer ödeme yaparak kamuyu zarar uğrattı mı? İlgili firma veya kişilerden bu zarar tahsil edildi mi?

Soru 6: Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şubesi'nce yaptırılan yapım (bakım, onarım gibi) işleri yüklenici tarafından tamamlandıktan sonra geriye dönük piyasa fiyat araştırma belgesi düzenlenerek 4734 Sayılı Kanun'un aykırı işlemler yapıldı mı?

Soru 7: Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şubesi'nce yaptırılan yapım (bakım, onarım gibi) işlerinde görevli yapı denetim elemanları (kontrolör) yüklenicinin gerçekleştirdiği imalatlardan daha fazla oranda hak ediş belgesi düzenleyerek kamu zararına sebep oldu mu?

Soru 8: Yapım (bakım, onarım gibi) işlerde görevli yapı denetim elemanları (kontrolör) yüklenicinin gerçekleştirdiği imalatların yapıldığı okula gitmeden ve işin kontrolünü yapmadan, işin bitirildiğine dair geçici kabul teklif belgesi düzenledi mi?"

Usulsüzlüklere imza atıp, kamuyu zarara uğratanlar aynı görevlerini sürdürüyor mu?

Zararlar karşılandı mı, yoksa yapanın yanına yaptığı kâr mı kaldı...

Okullar güvenli mi?

Meselenin özü aslında bu.

Kaynak: Yaman KAYA / Başkagazete