Google, teknoloji dünyasında büyük ses getireceğini iddia ettiği yeni kuantum çipini tanıttı. 10 septilyon yıllık işlemi 5 dakikaya indirdiği öne sürülen "willow" isimli çipin Bitcoin için bir tehdit oluşturabileceği söyleniyor.

Google, şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yıl (10 üzeri 25 yıl) sürede tamamlayabileceği bir problemi 5 dakikada çözdüğünü iddia ettiği yeni bir çipi tanıttı. Google, “Willow” adını verdiği yeni kuantum çipinin önemli “atılımlar” içerdiğini ve “kullanışlı, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayara giden yolu açtığını” savunuyor.

SÜPER BİLGİSAYARLARDAN ÇOK DAHA HIZLI
Google'ın çipi, parçacık fiziği ilkelerini kullanarak oldukça güçlü yeni bir bilgisayar türü oluşturmaya çalışan kuantum hesaplama olarak bilinen alandaki en son gelişme oldu.

Google, Willow'un, şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yıl sürede tamamlayabileceği bir problemi 5 dakikada çözdüğünü iddia ediyor.

Uzmanlar, Willow'un şimdilik büyük ölçüde deneysel bir cihaz olduğunu, yani çok çeşitli gerçek dünya sorunlarını çözebilecek kadar güçlü bir kuantum bilgisayarın hala yıllar ve milyarlarca dolar uzakta olduğunu belirtiyor.

Bitcoin'in sonunu getireceği söyleniyor! Google'dan 10 septilyon yıllık işlemi 5 dakikaya indiren yeni kuantum çip - 1. Resim

BİTCOİN İÇİN YENİ TEHDİT
Google'ın çip hamlesinin kripto teknolojisi için tehdit olabileceğine yönelik endişeler ortaya çıktı. Geçmiş yıllarda kuantum hesaplama teknolojisinin Bitcoin ağı için risk oluşturabileceği iddia edilmişti. Söz konusu kuantum teknolojisinin Bitcoin'in güçlü şifreleme modeli için tehlikeli olabileceği belirtiliyordu.

Ulaştırma Bakanı'nın telefonunu klonlamışlar! Ulaştırma Bakanı'nın telefonunu klonlamışlar!

Uzmanlara göre Bitcoin'in şifreleme algoritmaları ECDSA ve SHA-256'nın günümüzde aşılması oldukça zor ancak gelecekte ne olacağı bilinmiyor. 2010 yılında kuantum teknolojisinin risklerini dikkate alan Bitcoin’in geliştiricisi Satoshi Nakamoto, SHA-256 algoritmasının aşılması halinde Bitcoin'in çatallanma aracılığıyla yeni bir şifreleme modeline geçiş yapabileceğini önermişti.

Düzenleyen: Mesut Şahin - Ekonomi /İHA