EŞ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PRENSİPLER

Abone Ol

Evlilik öncesi dikkat edilmesi gereken bütün unsurlara azami dikkat ettikten sonra prensiplerinizin birçoğuna uyduğunu gözlediğiniz eş adayıyla görüşebilirsiniz. Ancak bu görüşmede dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var.

Niyet Evlenmek Olmalı

Flört veya sevgili hayatı ne dinimizde ne de kültürümüzde yeri bulunmaktadır. Tamamen batı kültüründen ithal edilmiş ve çoğunlukta da evlilik sonrası yıkımlara sebep olan bu durumlardan uzak durmak gerekir. Evlenmeye karar veren bireyler son derece ciddi olmalı ve eş adayı ile görüşürken kararlı ve iyi niyetli olmalıdır. Birbirine evlilik sözü verip daha sonra karşı tarafı mağdur etmemelidir. Amaç evlenmek olunca sonuç daha olumlu olur.

İşin Ehilleri İşe Dâhil Edilmelidir

                Evlenme amacıyla biriyle görüşüleceği zaman bu işten anlayan kişilere danışmak gerekir. Nasıl bir yol izlenirse sürecin daha sağlıklı yürütüleceği üzerinde fikir alışverişinde bulunmak gerekir. Akraba, dost, ahbap çevresinden sözüne güvenilir ve fikirleri isabetli olan kişilere danışılmalı ve onların tecrübelerinden faydalanmalıdır.

Konuşulanlar Sır Kabul Edilmelidir, Sonuç Olumsuzsa Sırlar Açığa Vurulmamalıdır.

                Evlenmek amacıyla görüşen bireyler en önemli noktaları görüşmeli ve bir karara varmalıdır. Varsa eş adayının bilmesi gereken gizli bazı bilgiler mutlaka konuşulmalıdır. Mesela ağır bir hastalık ya da duyulması münasip olmayan bazı bilgileri eş adayının bilme ihtiyacı varsa bunlar dile getirilmelidir. Daha sonra duyulacak ve yıkıma sebep olabilecek bilgiler önceden konuşulmalı ve sonuç ona göre şekillenmelidir.

Eş adayları görüşmeyi sonlandırdıktan sonra, eğer sonuç olumsuzsa yani evlilik kararı çıkmadıysa konuşulan özel durumlarla ilgili bilgiler sır olarak saklanmalıdır. Asla açığa vurmamalıdır. Sırları açığa vurmak karşı tarafın hakkına tecavüz olup aynı zamanda kul hakkı olduğu asla unutulmamalıdır.

Övgüler de Yergiler de Ölçülü Olmalıdır

Görüşülecek eş adayı ile ilgili gerek adaylar ve gerekse aracılar asla mübalağa yapmamalıdır. Bireylerin mevcut halleri ne ise o kadar konuşulmalıdır. Aksi takdirde elmas yerine altınla karşılaşan birey aradığını bulamayabilir ve hayal kırıklığı yaşar.

Duygulardan çok, akıl çerçevesinde hareket edilmelidir

Şüphesiz duygular her zaman doğru sonuca götürmeyebilir. Sadece sevgi üzerine kurulan ve diğer gerekli unsurları göz önünde bulundurmayan adayların ne yazık ki bir süre sonra sevgileri azaldığında önce huzursuzluklar başlar ardından aile yuvası dağılmaya uğrar. Bireyler evlilik görüşmesini yaparken, duygularından önce aklını kullanmasını bilmelidir. Görüşmekte olduğu eş adayının kendine ne derece uyumlu olduğunu iyice irdelemelidir. Akılcı ve mantıklı kararlar alarak sonucu belirlemelidir. Duygulardan çok, akıl çerçevesinde hareket etmelidir.

Adnan KALKAN

Eğitimci Yazar

Aile ve Eğitim Danışmanı