ÇOCUĞA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILABİLİR?

Abone Ol

 

         İlmin, bilginin ve başarının temel dayanağı, yani temeli okumaktır. Okumayan öğrenemez. Öğrenemeyen yaşayamaz. Yaşayamayan BAŞARAMAZ.

         Okumak herkes için her yaşta büyük önem arz eder. İdeali olan insan bu idealini okumakla gerçekleştirebilir. Okumayı sevmeyen ve okumaya zaman ayırmayan birey de olsa toplum da olsa asla ilerleyemez. Nitekim esir kampında okul bitiren insanlar ülkelerine döndüklerinde kısa sürede ülkelerini nasıl kalkındırdıkları bilinen bir gerçektir.

         Gerek internet, gerekse TV izleme konusunda dünyada ilk sıralarda yer almamıza rağmen nedense kitap, gazete, dergi okumak konusunda oldukça geri sıralardayız. Oysa son din İslam’ın mensubu Müslümanlar olarak Efendimiz Hz. Muhammed (ASM)’e gelen ilk ayet “OKU” ayetidir. Cenab-ı Allah (cc) okumaya büyük önem veriyor. “Yaratan Rabbinin ismiyle oku” (A’lak Suresi,1. Ayet)

         Çocuğumuza daha küçük yaşlarda iken kitap okumaya başlamalıyız ki, kitapla içli dışlı olsun. Hikâye anlatmak güzel bir davranış ancak özellikle kitaptan hikâyeler okumalıyız ki okumanın güzelliğini görsün. “'Peygamberlerimi Çok Seviyorum'” adlı kitabı bu konuda tavsiye edebilirim. Ayrıca Sahabe-i Kiram hayatlarını hikâyeler şeklinde hazırlayan yazarların da kitaplarını okuyabilir veya okuma yaşında olan çocuklarımıza okutabiliriz.

Çocuk okumayı sevmiyorsa veya okumaya yanaşmıyorsa bu durumda şunlar yapılabilir, basamak basamak uygulanması gerekenleri uygulayın.

  1. Çocuğunuzun ilgi alanını tespit edin
  2. Önce siz okuyun ve ona sohbet tadında anlatın
  3. Dikkatini çeken bölüm ya da hikâyeleri okumasını tavsiye edin
  4. Okuduğu zaman size anlatmasını isteyin
  5. Anlattıklarını yetersiz görseniz dahi onu tebrik edin
  6. Okumaya başladığında aralıklı pekiştirme yöntemiyle onu ödüllendirin
  7. Uzun zaman okumak yerine zamanı yavaş yavaş arttırın. Mesela 5’ okumasını sağlayın, sonra 7’,10’,15’ olarak arttırın. Yine 1 sayfa, 2 sayfa, 3-4-5 sayfa olarak arttırmaya çalışın.
  8. Sevdiği ve ilgi duyduğu konuları (kitapları)okutun ki severek okusun


 

OKUMAK

 

Kitabın en başıdır

İlmin temel taşıdır

Her zehire aşıdır

Okumak hep okumak

 

Bilginin harmanıdır

Her derdin dermanıdır

Yükselme fermanıdır

Okumak hep okumak

 

Cehle karşı bir savaş

En iyi bir arkadaş

Güvenli gizli sırdaş

Okumak hep okumak

 

Adnanî, hayat özü

İki dünyanın gözü

Cebrail’in ilk sözü

Okumak hep okumak

 

Adnan Kalkan

  29.01.2015 KKTC