'Aile Saati' İle Ailenizi Koruyun

'Aile Saati'  İle Ailenizi Koruyun
Abone Ol

Aile içinde artık bir araya gelemez olduk. Çocuklar, odalarında bilgisayar başında. Anne babaların elinden telefon düşmüyor. Herkes kendi sanal dünyasına gömülmüş halde. Bir odada yan yana otursak bile kimse kimsenin yüzüne bakmaz oldu. Sanal dünyanın büyüsü aile ilişkilerimizi koparıp attı. Birbirimizden uzaklaştırdı bizi.  Durum öyle hal aldı ki yemek saatlerinde bile fire verir olduk. Çocuklarımız yemek saatinde birlikte zaman geçirmek yerine kendi ekranları başında bir şeyler atıştırmayı tercih eder oldular. Aile kültürümüz ciddi sarsıntılar geçiriyor. Nereye gidiyoruz böyle…?

Anne babalar çelişki içinde. Bir yandan çocuklarımız için endişeleniyor onların geleceği için çırpınıyoruz ama diğer yandan telefona mahkum olmuş bir halde onlarla yeterince zaman geçirmiyoruz. Saatlerce telefonundan video izleyen baba, çocuğunu izlemeye beş dakika ayırmıyor. Birçok anne de su koyuverdi. Yemek-bulaşıktan arta kalan tüm zamanlar telefonda geçiriliyor. Çocuğunu parka götürmek yerine sosyal medyayı takip etmeyi tercih ediyorlar…

Siz de benim gibi hissediyor ve artık bu gidişe dur demenin zamanının geldiğini düşünüyorsanız size önemli bir tavsiyem var: “AİLE SAATİ” etkinliği.

Bu etkinliği nasıl yapacaksınız?

Tüm ailenin evde olduğu bir saat dilimi belirleyin. Örneğin saat 20 ile 21 arası. Bu bizim AİLE SAATİ’miz olsun. Bu saat aralığında ailecek birlikte yapılabilecek etkinlikleri önceden planlayın. Etkinlikleri belirlerken çocuklarınızın yaşlarını göz önünde bulundurun. Ailedeki herkes o saati bildiği için tüm işlerini ona göre ayarlasın.  Bu saat geldiğinde aile bir odada toplansın. Tüm telefonlar, tabletler, bilgisayar ve televizyonlar kapatılsın. Ailecek planladığınız etkinliği yapın.  Günde yarım veya bir saatinizi buna ayırmak emin olun ailenize çok şey kazandıracak.

Bu hafta aile saatimizde yaptıklarımızı sizinle paylaşayım.

Pazartesi: İsim, şehir… oyunu oynadık
Salı: Nesi var? Oyunu oynadık.
Çarşamba: Ailecek oynanan marketim oyununu oynadık (set halinde kartondan yapılmış bir oyun)
Perşembe : Hep birlikte kek yaptık.
Cuma: Atasözü ve deyimleri canlandırma oynadık
Cumartesi: Uzayda Saklambaç adlı bir zeka oyunu oynadık.
Pazar: Mangala oynadık


Sessiz sinema, fıkra anlatma, bilmece sorma, okuduğu kitabı anlatma, hikaye anlatma, türkü-şarkı söyleme, kızma birader, origami, yapboz, satranç gibi birçok etkinliği önümüzdeki günlerde yapmaya devam edeceğiz. İki kişilik oyunları oynarken turnuva şeklinde oynuyoruz. Bazı etkinlikleri ise ara ara yeniden yapıyoruz.

AİLE SAATİ uygulamasının faydası saymakla bitmez.

Aile bağlarınız güçlenecek. Aile içinde sevgi, anne babaya saygı, kardeşler arasında bağlılık gelişecek. Bir aile olduğunuzu her gün derinden hissedeceksiniz.

Çocuklar oyun oynamayı, kurallara uymayı, kazanmayı, kaybetmeyi, takım olmayı, destek olmayı, yardım etmeyi, kabullenmeyi, hırs yapmamayı, öfkesini yenmeyi, tahammül etmeyi, tepkilerini kontrol etmeyi…vb. öğrenecekler.

Bu etkinlikler sırasında çocukların kelime dağarcıkları artacak.  Atasözlerimizi, deyimlerimizi öğrenecekler. Duygu ve düşüncelerini doğru şekilde anlatma becerileri gelişecek. Soru sormayı öğrenecekler. Çevrelerinin farkına varacaklar. Zeka oyunlarında düşünmeyi, strateji oyunlarında planlı olmayı, tasarlamayı, kendini korumayı öğrenecekler.

Siz ise çocuklarınızın büyümelerini kaçırmayacaksınız. Günde bir saat bile olsa onların gözlerine bakacaksınız. Çocuklarınızın gelişimini yakından takip etme fırsatı bulacaksınız. Sorunları olduğunda anında fark edeceksiniz. Onlara yardım etme fırsatı yakalayacaksınız.

Ülkemizdeki tüm ailelerin “AİLE SAATİ” uygulamasını yapmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Ailenizdeki büyük değişimi göreceksiniz.

Doğan CEYLAN
Maarif Müfettişi