50 Bin Norm Fazlası Öğretmen İçin Tek Çözüm: Yönetmeliğe Bağlı Alan Değişikliğidir

Abone Ol


Eğitimde  kaliteyi yakalamak  için sahadan uzak olmamak, öğrenciye öğretmene dokunmak  gerekir…Eğitim sistemimizin sac  ayaklarının sorunlarını görmezden gelmek ya da  çeşitli nedenlerle ötelemek günü kurtarmaktan başka bir şey değildir…

Sahada olan , hatta sahada aynı anda hem  öğretmen  hem de  öğrenci olarak yer alan biri olarak gözlemlediğim; herkesçe bilinen en belirgin sorunlardan biri ; öğretmenlerin kendilerini zamanın getirilerine  paralel olarak geliştirememeleridir.

Sorun gayet net...

Milli Eğitim Bakanlığımızda; var olan bu soruna  artık gerçekçi çözümler aramaya başladı.Bakanlıktan gelen bilgiler  oldukça olumlu…

Performans Değerlendirme Sistemi…Bir çok kişi geliştirilmeye çalışılan bu sisteme karşı gelebilir, ama gayet  olumlu bir adım…Çünkü  her geçen gün önemi artan  öğretmenin; bilgi beceri ve gelişiminin sağlanması demek, eğitim sistemimizin sınıf atlaması demektir.

Şimdi  gelelim sahadaki başka bir soruna… Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın yaklaşık 50 000 norm fazlası  öğretmenimiz var açıklamasıyla gündeme gelen personel rejiminin doğru kullanılamaması söz konusu…

Norm kadro güncellemesinden sonra yaklaşık 50 BİN öğretmen ( yarıdan fazlası sınıf öğretmeni) norm fazlası durumuna düşecek ( Tamamına yakını batı illerinde).Bakanlığın bu fazlalığı  eritebilmesi için en mantıklı ve  en yararlı  tek bir çözüm var ;  o da , Diplomaya dayalı,Yönetmeliğe bağlı alan değişikliğidir.

Hali hazırda bakanlıktan gelen  rakamlara göre yaklaşık 8-10 bin arası sınıf öğretmeni açığımız var.Ve bu açıkların tamamına  yakını  Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde…Yani bakanlık batıdaki norm fazlası sınıf  öğretmenini RE SEN  doğuya atasa bile ,hala  binlerce norm fazlası öğretmenimiz gerçeğiyle baş başa kalmış olacağız.

Norm fazlası öğretmenlerin sistemin  içine dahil edilebilmesi  için yapılacak Diplomaya dayalı,Yönetmeliğe bağlı alan değişikliği  ile tamamen olmasa da  çok büyük bir oranda bu sorundan uzaklaşılmış olunacak..

Ne mi yapılmalı ?

Alan değişikliği , yan alan değişikliği ile KESİNLİKLE  karıştırılmamalıdır.

Bakanlık acilen Alan Değişikliği  yapmalıdır.Yapılacak alan değişikliğinde tüm normlar  açık gösterilmelidir.Eski alanına geçmek isteyen, kadroluyken 2.  Üniversite okuyup kendini geliştiren öğretmenlere bu hak tanınmalıdır.
Burada branş ayrımı yapılmamalıdır,norm açığı bulunan  tüm yerler açık gösterilmeli,elinde 2. Üniversite diploması olan ve  mezun olduğu alanda öğretmenlik yapmak  isteyenler de bu  açıkları tercih edebilmelidir.Dar kapsamlı ya da sınırlayıcı bir alan değişikliği amacından uzak günü kurtarmaya yönelik olur.

Kadrolu sınıf  öğretmeni iken, İngilizce öğretmenliğini veya başka alanları bitiren de var ,zamanında kendi branşında atanamadığı  için sınıf  öğretmeni olarak atanmış olanda var…Bu nedenle 2. Üniversite diploması alanlar ve  mezuniyet branşına  geçmek  isteyenler sınırlamalara tabi  tutulmadan bu haktan yararlandırılmalıdır.

Bakanlık yetkililerinin son  aylardaki pozitif  çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek ; sahadan gelen talepleri göz ardı etmeyeceklerini umup , geniş kapsamlı ama DİPLOMAYA DAYALI bir alan değişikliğine gideceklerini ümit ediyorum.

                                                                                                MURAT  MEHMET GÜLER

                                                                                                    Eğitimci Yazar

                                                                                              egitimciyazar45@gmail.com