Gündem

2024 Ehliyet Affı: Ehliyet Affı Çıktı Mı? Ehliyet Affı Neleri Kapsıyor?

Yeni yılın ilk günlerinde gündeme yeniden ehliyet affı oturdu. Trafik kurallarına uymadığı için ehliyetine el konulan sürücülerin beklediği haber gelecek mi?

Abone Ol

Ehliyet affı Twitter gündemini oldukça meşgul eden konular arasında yer alıyor. Kişiler “Ehliyet affı çıkacak mı?”, “Ehliyet affı gelecek mi?”, “Alkollü araç kullanma affı çıktı mı?”, “Alkolden ehliyet affı çıkacak mı?”, “Ehliyet affı neleri kapsıyor?” ve “Torba yasada ehliyet affı varmı?” sorularını sıklıkla araştırıyor.

Ehliyet affı son durum yeniden gündeme oturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ehliyet affı çıkması konusunda 10 bine yakın sürücünün ehliyetine kavuşacağını açıklamıştı. Vergi affının yasalaşmasının ardından gözler ehliyet affında...

Ehliyet Hangi Durumlarda Alınır, El Konulur?
·         100 ceza puanı olması

·         Alkollü araç kullanımı

·         Ehliyetin geçerlilik süresinin bitmesi

·         Hız sınırının aşılması

·         Ölüme neden olan bir kazaya karışmak

·         Sağlık durumunun bozulması

·         Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak

·         Uyuşturucu madde etkisinde olmak


Ehliyet Affı Çıktı mı?
2024 ehliyet affı konusundaki merak ve araştırmalar devam ediyor. Sürücü belgelerinin affının yapılacağı düzenleme yani ehliyet affı kanun teklifi TBMM tarafından kabul edildi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ehliyet affı detaylarını açıkladı. Açıklamada, "Vergi dairesinde bulunan bütün borçların yapılandırılması, 2 bin liranın altındaki vergi borçlarının silinmesi, KYK borçlarının yeniden yapılandırılması, ehliyet affı ile sürücü ceza puanlarının silinmesi gibi birçok vatandaşımızı etkileyen ve ilgilendiren teklif yasalaştı" ifadelerinde bulundu.


Ehliyet Affı Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
TBMM’nin kabul ettiği ehliyet affı düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Ceza Puanları Siliniyor
Uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, alkol, drift ve aday sürücülük halleri dışında alınan ceza puanları, yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından silinecek. Bunların dışında kalan ve ehliyet ceza puanı dolduğu için ehliyetine el konulan 10 bin sürücünün el konulan ehliyeti geri alma işlemi mümkün olacak.

10 Bine Yakın Ehliyetin İadesi Sağlanacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Her konuda olduğu gibi bu konuda da vatandaşlarımızın gönüllerini rahatlatacağız. Ortalama 2 buçuk milyon sürücümüzün ceza puanının silinmesini ve geri alınan 10 bine yakın ehliyetin iadesini sağlayacağız. Düzenlemenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." İfadelerini kullandı.

Ehliyet Affı Kimleri Kapsıyor?
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yaptığı açıklamada, " Bu çerçevede kanun kapsamında 5 ile 95 puan cezası bulunan kişilerin cezalarını siliyoruz ve sıfırlıyoruz. Alkollü araç kullanmak, uyuşturucu etkisindeyken araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya neden olmak hariç olarak tüm trafik aktif ceza puanı silinecek" ifadelerine yer vermişti.

Ehliyet İadesi Ne Zaman Yapılacak?
Ehliyet iadesinin yapılacağı tarih ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamasıyla birlikte düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenleme, Resmi Gazete’da yayımlanmasından sonra yürürlüğe girecek.

Ehliyetlerine el konulan sürücüler, sürücü belgesine el koyan trafik birimine ya da en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne giderek alıkoyma süresi bittikten sonra dilekçe ile başvuru yapacak ve sürücü belgelerini geri alabilecek.