1.Dönem Sonu ve Öneriler

Abone Ol

Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın. Onun başarılı olabilmesi için onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin. Kesinlikle çocuğunuzu suçlayıp yargılamayın

Günümüzde yaşam koşullarının zorlaşması, işsizlik oranının artması gibi faktörler söz konusu olunca, akademik başarı alanında rekabeti artırarak, insan hayatı için önemli bir yer alıyor. Oysa insanın başarılı bir hayat geçirmesi için, iş, aile ve sosyal hayatında başarı göstermesi gerekir. Zaten kişi ancak bu şekilde gerçek mutluluk ve doyuma ulaşır. Günümüzde akademik olarak çok başarılı olmasına rağmen, bilinçsizce yapılan tercihler sonucu yanlış meslek seçen ve mutsuz olan pek çok insan vardır. Eğitim hayatında başarısız olan ancak yetenekleri doğrultusunda tercihler yaparak kendilerini geliştiren pek çok insan olduğu da bir gerçektir. Kısaca kişinin sadece akademik açıdan başarılı olması yeterli değil; başarının sürdürülmesi, yeteneklerin geliştirilmesi, öğrenilenlerin toplumsal yaşama uyarlanabilmesi ve doğru tercihler yapılması çok önemli. Burada ailelere çok önemli görevler düşmektedir. Anne babalar kendi ayakları üzerinde durabilen özgüven sahibi, sorumluluk bilinci gelişmiş çocuklar yetiştirmeli, hayat tercihleri konusunda çocuklar adına karar vermek yerine kararlarında rehberlik yaparak, destek vermelidir.

SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZ;

Tatilinizi mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirmek için kendinize tatil programı çıkarın. Programı hazırlarken dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara ve eğlenmeye vakit ayırın. Aynı zamanda bu plana düşük yoğunlukta ders çalışma zamanları da ekleyin. Tatili gece geç saatlere kadar oturulan, öğlen saatlerinde kahvaltı yapılan zamanlar olarak düşünmeyin. Günlük uyku ve yemek saatlerinize ani değişliklerinden kaçının. Bu vücudunuzun saatini bozarken tembelliğin oluşmasına neden olacaktır. Tatiller başarısız olduğunuz ve eksik olduğunuz dersleri telafi ederek sınıftaki öğrencileri yakalamak için önemli fırsatlardır. Bu fırsatları değerlendirmek için şu hususlara dikkat etmelisiniz. Tatili ailenin bir arada olması için bir fırsat olarak görün. Bu amaçla büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen v.b. yakınlara ziyaret gidip onlarla zaman geçirin. Tatilleri kişisel gelişiminiz için değerlendirin. Kitap okudukça anlama kabiliyetiniz gelişecektir. Bu hem tatili verimli geçirmenize hem de okul hayatında başarılı olmanıza katkı sağlayacaktır. Sağlığınıza dikkat edin.

Televizyon veya bilgisayar başında geçirilen boş zamanın dinlenmekten çok yorgunluk yaratacağı bir gerçektir. Oysa birçok öğrenci tatili, okullar açılana kadar televizyon seyrederek, geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir. Bu düzene zamanla alışan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla sonuçlanabilir.

1.DÖNEMDE İSTEDİĞİ BAŞARIYI GÖSTEREMEYEN ÖĞRENCİLERE ÖNERİLERİNİZ?

Tatile kırık notlarla başladıkları için muhtemelen tatilin ilk günleri mutsuz olabilirler. “Başarısızlık yol göstericidir ve iyi düşünen bir insan başarısızlıktan çok fazla şey öğrenebilir”. Başarı kadar başarısızlık da doğaldır. Öğrencinin ders başarısındaki düşüşün sorumluluğunu kendi dışındaki nedenlere bağlaması, kendine kızması ve olumsuz duygulara kapılması fayda sağlamayan yaklaşımlardır.

Öğrenciler karne notlarını mutlaka değerlendirmeli, eksiklerini görmeli ve eksiklerini gidermek için çalışmalarını planlamalıdırlar. İkinci dönem notlarının telafisi olduğunu bilerek, döneme daha planlı bir şekilde başlamak yarar sağlayacaktır. Kuşkusuz tatil öğrencilerimizin dinlenmesi ve eğlenmesi içindir. Ancak bunun yanında tatil eksiklerin telafisi için de önemli bir fırsattır. Öğrencilerin bu düşünceyle tatili eğlenmenin yanında, planlı çalışarak ve kitap okuyarak geçirmeleri de yararlı olacaktır.

DEĞERLİ VELİLERİMİZ;

“Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşularınızla kıyaslamayın ”“

Okular kapanıyor. Öğrenciler bir dönemin meyvesi olarak gördükleri karnelerini alacaklar. Karne günü bazı öğrenciler için mutluluk kaynağı olurken bazı öğrenciler için korku kaynağı olabilmektedir. Karne korkusu; öğrencinin karneyi aldıktan sonra nelerin olacağı konusundaki zihinsel tasarlaması olarak tanımlayabiliriz. Karne çocuğun başarısından ziyade derslerindeki bazı eksikliklerinin olduğunu göstermek için öğrenciye ve veliye verilen bir uyarı belgesidir. Çocuğun, ilgi, yetenek, zeka ve hayat okulundaki başarısının bir göstergesi değildir. Bu amaçla eksik konularınızı gidermeye ve bir dahaki döneme daha başarılı bir öğrenci olarak başlamaya önem verin. Aileler çocuklarının karne korkusunu yenmelerini sağlamak için, istenmeyen bazı davranışların oluşmaması için, şimdiki görünen başarısızlığın ileriki yıllarda başarıya dönüşebilmesi için en önemlisi de ana-baba karnesindeki zayıf notlarını kurtarabilmeleri için çocuklarına karne zamanı şu şekilde yaklaşmalıdırlar:

  • Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın.
  •  Onun başarılı olabilmesi için onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin.                                                  
  • Kesinlikle çocuğunuzu suçlayıp yargılamayın.                                                                                                       
  • Onu eleştirip, emirler vermeyin.                                                                                                                    
  • Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşularınızla kıyaslamayın.                                                           
  • Çocuğunuza karnesinin iyide olsa kötüde olsa sizin onu seveceğinizi ve onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin.                                                                                                                                                     
  • Çocuğunuzun kitaplığını zenginleştirin ve okuması konusunda onu motive edin.

 

Tek başarı ölçütü karne değildir. Derslerde akademik olarak başarısız olsa da, okulda pek çok sosyal faaliyet de başarı gösteren öğrenciler vardır. Çocuğu davranışlarıyla birlikte bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.

METİN ÇANGIR

EĞİTİM BİR SEN TUZLA TEMSİLCİSİ